Kuluneen vuoden poikkeusolot ovat kasvattaneet ulkoilun ja lähimatkailun suosiota ja ruuhkauttaneet retkikohteita myös Varsinais-Suomessa. Uusia retkeilyideoita voi nyt etsiä uudelta Virma Kartta -sivustolta, johon on koottu jo yli 1000 virkistys- ja luontomatkailukohdetta sekä niihin kytkeytyviä palveluita Varsinais-Suomesta.
Ilmainen ja kaikille avoin Virma Kartta mahdollistaa sekä retkien suunnittelun että reitti- ja kohdetietojen hyödyntämisen maastossa, sillä kehitystyössä on panostettu palvelun käytettävyyteen älypuhelimella. Palvelu on saatavilla osoitteessa kartta.virma.fi. Kohteet ja reitit on visualisoitu kartalle ja niistä on tarjolla lisätietoa, esimerkiksi reitin pituus ja palvelujen sijainti reitin varrella. Luonnossa liikkuessaan voi myös seurata omaa sijaintiaan reitillä.
Palvelu on ainutlaatuinen Suomessa. Virma Kartan taustalla on Varsinais-Suomen virkistys- ja luontokohteet kokoava tietokanta. Sekä kohdetiedot että karttapalvelun lähdekoodi ovat avoimesti saatavilla. Tämän ansiosta erilaiset toimijat voivat itse täydentää maakuntaa koskevaa aineistoa, mutta toisaalta datan pohjalta on mahdollista kehittää myös uusia sovelluksia.
Varsinais-Suomen liitto ja aluetietopalvelu Lounaistieto sekä Proagria ja Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ovat olleet mukana sisällöllisinä asiantuntijoina. Teknisestä toteutuksesta on vastannut Turun yliopiston Tulevaisuuden teknologioiden laitos.
– Aloimme koota tietokantaa maakunnan kohteista ja niiden ylläpitäjistä, koska sen puute asetti haasteita luontokohteiden virkistyskäytön ja luontomatkailun kehittämiselle. Vaikka aineistossa on vielä täydennettävää, on tietoa monivuotisen työn ansiosta koottuna jo riittävästi, jotta saatoimme nyt avata retkeilijöiden kannalta aidosti hyödyllisen karttapalvelun. Testikäyttäjiltä olemme saaneet kiittävää palautetta palvelun tarpeellisuudesta ja aineiston kattavuudesta, sanoo maisema- ja ympäristöasiantuntija Terhi Ajosenpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaista.
Vaikka Virma Kartan taustalla olevassa tietokannassa on jo runsaasti reitti- ja kohdetietoa, palvelussa on myös hyödyntämätöntä potentiaalia. Kasvavasta aineistosta voivat hyötyä retkeilijöiden lisäksi esimerkiksi kunnat, yhdistykset ja yritykset myös markkinointitarkoituksessa.
– Toivomme, että retkeilijöiden lisäksi yhä useampi kohteiden ylläpitäjä ja matkailupalveluiden tuottaja innostuu viemään tietojaan palveluun sen julkaisun myötä. Lounaistiedon kautta on saatavilla lisätietoa ja koulutusta”, toteaa verkostokoordinaattori Maiju Kähärä.
Karttapalvelua kehitetään hankkeessa, jota rahoittaa Varsinais-Suomen Ely-keskus osana Euroopan unionin maaseudun kehittämisohjelmaa.