Kurjenrahkan ja Selkämeren kävijämäärä lisääntyi
Metsähallituksen hoitamien kaikkien valtion suojelualueiden ja asiakaspalvelupisteiden kokonaiskäyntimäärä vuonna 2020 oli 9,2 miljoonaa käyntiä. Tästä kansallispuistojen käyntimäärä oli lähes 4 miljoonaa.
Kaikkien maastokohteiden käyntimäärä kasvoi edellisestä vuodesta 17 prosenttia, ja kansallispuistojen 23 prosenttia. Luonnossa virkistäytyminen ja kotimaan matkailu olivat vahvassa nosteessa koronapandemian aikana. Koronapandemia ei kuitenkaan ole yksin syy luonnossa virkistäytymisen kasvuun.
Vakan alueella kävijämäärä nousi sekä Kurjenrahkan että Selkämeren kansallispuistossa.
Kurjenrahkan kansallispuistossa kävi viime vuonna 96 000 kävijää. Vuonna 2019 siellä arvioitiin käyneen 86 200 ja vuonna 2018 76 800 henkilöä.
Selkämeren kansallispuistossa tilastoitiin viime vuonna 99 300 kävijää, kun niitä vuonna 2019 oli arviolta 82 800 ja vuonna 2018 90 100 kävijää.
Muu suojelu tai retkikohdelistauksessa on Vakan alueelta Mietoistenlahti, jossa tilastoitiin viime vuonna 6800 kävijää. Vuonna 2019 oli arviolta 6500 ja vuonna 2018 6500 kävijää.
Metsähallitus on seurannut kävijätrendejä vuodesta 2001. Koronapandemia vauhditti niistä monia, mutta ei aiheuttanut niitä. Esimerkiksi ensikertalaisten retkeilijöiden ja luonnosta monin eri tavoin nauttivien asiakasryhmien, kuten maastopyöräilijöiden ja nuorten määrät ovat kasvaneet.
Lasten kanssa retkeilevien määrä on kasvanut, ja luonnossa yövytään yhä useammin. Myös perinteisesti syrjäisten tai rauhallisten kohteiden suosio on kasvanut. Yhteistä kaikille kävijöille on luonnonrauhan hakeminen ja kauniista luonnosta nauttiminen.
Luontokohteiden palvelurakenteiden parantaminen ja kehittäminen Metsähallituksen Luontopalvelujen lisärahoituksella mahdollisti sen, että kansallispuistoihin ja luontokohteisiin voitiin vuonna 2020 vastaanottaa huomattavasti kasvaneet kävijämäärät.
Retkeilyneuvonnalle on ollut kova kysyntä, ja joilla alueilla sosiaalinen kestävyys on ollut koetuksella. Metsähallitus lisäsikin asiakkaiden neuvontaa maastossa, ja tätä kehitystä halutaan jatkaa.
Myös luonnossa liikkujia palvelevissa verkkopalveluissa oli huima kasvu: Verrattuna edelliseen vuoteen Luontoon.fi-palvelun yksittäisten käyttäjien määrä kasvoi 49 prosenttia ollen 3,2 miljoonaa yksittäistä käyttäjää. Retkikartta.fi-palvelun käynnit puolestaan kasvoivat 44 prosenttia kaikkiaan 3,8 miljoonaan käyntiin.