Kalannin koulun rehtori Johanna Kivistön takana näkyy parakkikoulu sekä vielä toukokuun alkuun asti remontissa oleva yläkoulurakennus.
Jenni Kylänpää
Jenni Kylänpää
Kalannin koulussa on opiskeltu nyt reilun vuoden verran väistötiloissa. Muuttoja on mahtunut yhden vuoden sisään kaikkiaan kolme, ja seuraava muutto on edessä todennäköisesti kesäkuussa.
Viime vuonna hiihtolomalla Kalannin alakoululaiset, eli luokat 1–6 sekä esikoululaiset, muuttivat urheilutalon ja yläkoulun pihaan pystytettyihin parakkeihin Hallitielle. Kesäloman aikana yläkoulurakennus tyhjennettiin kokonaan, ja yläkoululaiset aloittivat syyslukukauden Männäisten koulun tiloissa Astalankujalla.
Kaikki ei mennyt kuitenkaan ihan suunnitelmien mukaan, sillä kouluvuoden alkaessa syksyllä Männäisten koulun Kuusela-rakennuksessa havaittiin sisäilmaongelmia.
– Tarkoitus oli ensin se, että alakoulun ja eskarin kaikki toiminnot keskitetään Hallitien parakkiin ja yläkoulun toiminnot taas Männäisten koululle. Syyslomalla Kuusela-rakennus otettiin pois käytöstä kokonaan, ja yläkoululaisten käyttöön jäi Männäisten koulun Koivula-rakennukseen neljä luokkaa. Näissä luokissa on nyt ollut koko ajan massiiviset puhdistustoimet käytössä, Kalannin koulun rehtori Johanna Kivistö kertoo.
Yläkoululaisille neljä luokkaa on liian vähän. Tiloja järjestettiin yläkoululaisille syksyllä lisää.
– Parakit otettiin ihan täydellä teholla käyttöön, eli yläkoululaiset ovat käyttäneet myös parakin tiloja. Urheilutalon monitoimitila saatiin yläkoululaisten käyttöön, ja myös nuorisotila on päivisin opetuskäytössä, Johanna Kivistö kertoo.
– Se on pakko todeta, että vaikka toiminnot on nyt saatu järjestymään, niin onhan tämä lukuvuosi ollut yläkoululaisille raskas. Heillä saattaa päivien aikana olla useita siirtymisiä rakennuksesta toiseen, vaikka olemme yrittäneet järjestää niin, että siirtymiä ei olisi yhden päivän aikana useita, Kivistö kertoo.
Niin ylä- kuin alakoululaisetkin käyttävät liikuntatunneilla Urheilutalon liikuntatilaa, ja kaikkien koululaisten ruokasali on tehty Urheilutalon aulatilaan. Tekstiilikäsityön tunnit pidetään vanhassa pankkitilassa Kalannin keskustassa. Kotitaloustunnit taas järjestetään Uudessakaupungissa moduulissa bussikyydityksillä.
– Yläkoulurakennuksen remontti on viivästynyt. Alun perin remontin piti olla valmiina joulukuussa. Nyt remontin pitäisi valmistua toukokuussa, mutta emme lähde enää siinä vaiheessa muuttamaan, vaan muutto tehdään heti koulutyön päättymisen jälkeen kesäkuussa, Johanna Kivistö kertoo.
Ensi syksynä alkava lukuvuosi on tarkoitus aloittaa niin, että yläkoululaiset opiskelevat nyt remontoitavassa yläkoulussa ja alakoululaiset ja eskarilaiset parakissa.
– Parakkiin olemme olleet tyytyväisiä. Sisäilmaoireilusta on täällä päästy kokonaan eroon. Tietysti se pitää muistaa, että parakit ovat aina väistötiloja, eivätkä pysyvä ratkaisu, Kivistö sanoo.
Uudessakaupungissa on jo päätetty, että Kalannin yläkoululaiset siirtyvät kaupungin keskustaan Wintteriin sitten kun se valmistuu, mutta missä alakoululaiset opiskelevat silloin, sitä ei ole vielä tehty päätöksiä.
Parakeissa tilat on nyt jaettu niin, että 5–6-luokkalaiset opiskelevat yläkerrassa toisella käytävällä ja 3–4-luokkalaiset toisella käytävällä. 1–2-luokkalaisilla on oma käytävä alhaalla, samoin kuin kahdella eskariryhmällä. Eskarin kanssa samalla käytävällä on myös muun muassa Valmo-luokka.
– Varastotiloihin on myös tarvittaessa raivattu tilaa, kertoo rehtori, jonka huoneelle on tehty tilaa atk-varastoon.
1 -2 -luokan oppilaat opiskelevat parakin alakerrassa samalla käytävällä.
Jenni Kylänpää
Eskarilaisten käytävän perältä löytyy myös muun muassa Valmo-luokan tila.
Jenni Kylänpää
Yllättävistäkin muutoksista huolimatta koulutyötä on pyritty jatkamaan Kalannissa mahdollisimman normaalisti.
– Piha-alueita on kunnostettu, ja tähän on saatu ihan mukava piha-alue. Yläkoululaisten välituntialue tulee olemaan syksyllä samassa paikassa kuin ennenkin yläpihalla, Johanna Kivistö sanoo.
– Liikennejärjestelytkin on saatu tässä koulun ympäristössä melko hyvin toimimaan. Työmaaliikennettä tästä kulkee edelleen, eli valppaana pitää olla.
Liikennejärjestelyt on saatu parakkien läheisyydessä toimimaan, mutta työmaaliikenteen vuoksi pitää olla varovainen.
Jenni Kylänpää