Varsinais-Suomen hyvinvointialue tiedottaa Varsinais-Suomen alueella, erityisesti Turussa ja sen lähikunnissa lisääntyneistä hinkuyskätapauksista kouluikäisillä 10–14-vuotiailla, heidän sisaruksillaan sekä nuorilla aikuisilla. Osa tapauksista on liittynyt liikuntaharrastejoukkueisiin.
Hinkuyskää aiheuttaa Bordetella pertussis -bakteeri. Taudinkuvaan kuuluu puuskittainen ja pitkittynyt yskä. Tauti on vaarallinen alle vuoden ikäisille, joilla infektio vaikeuttaa hengittämistä, ja joilla ei vielä ole riittävää rokotuksen antamaa suojaa.
Hinkuyskärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja se annetaan neuvolassa kolmen kuukauden, viiden kuukauden ja 12 kuukauden iässä ja sen jälkeen tehosteet neljän vuoden, 14–15 vuoden ja 25 vuoden iässä.
Hinkuyskää tulee epäillä oireiden perusteella ja jos lisäksi on tiedossa mahdollinen kontakti hinkuyskäpotilaaseen.
Hinkuyskää hoidetaan sen alkuvaiheessa antibioottikuurilla. Lisätartuntojen ehkäisemiseksi kouluun ja harrastuksiin voi palata vasta 5 vuorokauden kuluttua antibiootin aloituksesta.
Hinkuyskä voidaan diagnosoida terveysasemalla ja lääkäriasemilla nenänielusta otettavalla tikkunäytteellä. Tartuntatautiyksiköt selvittävät ja ohjeistavat hinkuyskätapausten lähipiiriin kuuluvien tutkimuksia ja hoitoa.
– Jos alle 16-vuotias lapsi on altistunut hinkuyskälle ja hänellä epäillään sen jälkeen oireiden perusteella hinkuyskää, perhe voi kysyä toimintaohjeita esimerkiksi terveysasemien neuvontapuhelimesta, lasten infektiolääkäri Paula Tähtinen sanoo.
Jos altistumista ei ole tiedossa, tavallista flunssaa ei kuitenkaan tarvitse heti epäillä hinkuyskäksi. Myös erilaisia virusinfektioita on edelleen liikkeellä.
– Jos perheessä on hinkuyskäepäily ja lisäksi alle kuusi kuukauden ikäisiä lapsia tai alle vuoden ikäinen, joka ei saanut kahta hinkuyskärokoteannosta, diagnoosiin tulee pyrkiä nopeasti. Tällaiset imeväisikäisten perheet voivat olla yhteydessä Tyksin lasten päivystykseen tutkimusten järjestämiseksi, Tähtinen jatkaa. Jos perheessä ei ole alle vuoden ikäisiä lapsia, tätä vanhempien lasten kohdalla ei tarvita päivystyksellisiä tutkimuksia, jos lapsen vointi on hyvä.
Koronavuosina hinkuyskätapauksia oli poikkeuksellisen vähän, eikä diagnosoitujen tapausten kokonaismäärä toistaiseksi ole ylittänyt ennen koronavuosia vallinnutta ilmaantuvuutta. Hinkuyskä leviää helposti kouluissa nuorten ikäluokassa, jolle kouluajan tehostetta ei vielä ole ehditty antaa.