Henkilöliikenne kiinnostaa asukkaita Uudenkaupungin ja Turun välisellä junaradalla.
Arkisto / Teija Uitto
Uudenkaupungin radan matkustajajunaliikenteen vaikutuksista radanvarsikunnissa on hyväksytty helmikuussa Turun yliopiston maantieteen laitoksella Uudestakaupungista kotoisin olevan Joona Silvolan pro gradu -tutkielma.
Silvola tutki, millaisia vaikutuksia Uudenkaupungin ja Turun välisellä junaliikenteellä uskottiin olevan Varsinais-Suomen liitolta saaduissa selvityksissä ja tutkimusalueen valtuustoissa.
Gradun tavoitteena oli selvittää, millaisia vaikutuksia Uudenkaupungin ja Turun välisellä junaliikenteellä oletetaan olevan, onko oletetuissa vaikutuksissa alueellisia eroja ja miten vaikutukset eroavat tutkielman eri aineistoissa. Aineistona käytettiin Varsinais-Suomen liitolta saatuja selvityksiä ja suunnitelmia sekä tutkimusalueen (Uusikaupunki, Vehmaa, Mynämäki, Nousiainen, Masku, Raisio, Turku) kunnanvaltuutetuilta kerättyä kyselyaineistoa.
Molemmissa aineistoissa keskeiseksi vaikutukseksi nousi yhtenäisen kaupunkiseudun muodostuminen, jolloin radanvarren kunnat jakaisivat muun muassa työ- ja asuntomarkkinat. Rataselvityksissä korostettiin matkustajaliikennettä koko liikennöintialueen yhdyskuntarakennetta muokkaavana tekijänä, kun taas kyselyaineistossa painotettiin etenkin junaliikenteen vaikutusta työssäkäyntiin ja työllistymiseen.
Jaettaessa vastaajat kahteen maantieteelliseen ryhmään eli Turun seutuun (Turku, Raisio, Masku) ja Vakka-Suomeen (Uusikaupunki, Vehmaa, Mynämäki) Turun seudun vastaajat painottivat vahvasti junaliikenteen merkitystä Uuteenkaupunkiin suuntautuvassa työmatkaliikenteessä, kun taas vakkasuomalaisten vastauksissa mikään vaikutus ei korostunut yhtä vahvasti.
Lisäksi vain Uudenkaupungin, Vehmaan ja Mynämäen valtuustojen vastausprosentit olivat yli 50 prosenttia. Silvolan mukaan tämä voi kertoa siitä, että ainakin vielä kyselyn teettämisen aikaan syys-lokakuussa 2020 kiinnostus hanketta kohtaan oli suurempaa Vakka-Suomessa kuin Turun seudulla.
Turkulaisten vastaajien vastauksissa ilmeni myös mielipiteitä, joiden mukaan liikennöinti Uudenkaupungin radalla on kaupungin näkökulmasta toissijainen hanke ja Tunnin juna on kaupungin kannalta merkittävämpi.
– Yleisesti ottaen suurin osa vastaajista kuitenkin suhtautui hankkeeseen positiivisesti, vaikka kustannuskysymykset aiheuttivat huolta, Silvola toteaa.