Lounais-Suomen poliisi valvoo hirvenmetsästystä lokakuun viikonloppuina valtakunnallisen valvontateeman mukaisesti yhteistyössä Länsi-Suomen merivartioston, Metsähallituksen, Suomen riistakeskuksen sekä paikallisten riistanhoitoyhdistysten kanssa.
Metsästyksenvalvonnassa kiinnitetään erityistä huomiota muun muassa metsästystapahtumien asianmukaisuuteen ja metsästyksen turvallisuuteen.
Hirvenmetsästys kokoaa metsästäjiä yhteen, ja metsästys tapahtuukin usein seuruemetsästyksenä, jossa seurueen koko saattaa vaihdella muutamasta metsästäjästä isompiin ryhmiin.
– Viime vuosina valvontaa toteutettaessa on käyty monia hyviä keskusteluja metsästäjien kanssa. Isoja metsästäjämääriä tavatessa viranomaisella on oiva mahdollisuus keskustella ja käydä läpi laajasti metsästystapahtuman turvallisuusnäkökulmia, toteaa komisario Reijo Pennanen Lounais-Suomen poliisilaitokselta.
Hirvenmetsästys on tarkoin säädeltyä, ja metsästystapahtumat ovat yleensä hyvin organisoituja. Seuruemetsästystä johtaa tehtävään nimetty metsästyksenjohtaja.
– Metsästyksenjohtaja vastaa käytännön metsästyksen suunnittelusta, antaa metsästykseen osallistuville tarvittavat määräykset metsästyksestä ja siinä noudatettavista turvallisuustoimenpiteistä sekä huolehtii, että pyyntiluvan ehtoja ja metsästystä koskevia säännöksiä noudatetaan. Myös jokaisen metsästykseen osallistuvan metsästäjän on huolehdittava, että metsästyksenjohtajan antamia ohjeita ja turvallisuusmääräyksiä noudatetaan, kertoo Mikko Jokinen Suomen riistakeskuksesta.
Metsällä on erityisesti huomioitava turvallinen aseen käsittely ja käyttö.
– Aseella ei tule koskaan osoittaa mitään, mitä ei ole tarkoitus ampua. Jos kosket toisen metsästäjän aseeseen, pyydä lupa ja varmista että ase on tyhjä. Pidä sormi pois liipaisimelta ennen riistalaukauksen ampumista. Varmistu aina kohteesta ja sen takana olevan maaston turvallisuudesta, komisario Pennanen ohjeistaa.
Poliisi valvoo metsästyksenvalvonnan yhteydessä myös liikennettä.