Sari Honkasalo
Abo Wind Oy:n Laitilaan ja Mynämäelle suunnitellun Kolsa-Juvansuo tuulivoimahankkeen ympäristövaikutukset on arvioitu, ja hanke on Varsinais-Suomen Ely-keskuksen arvion mukaan toteuttamiskelpoinen.
Ely-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmän hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA).
YVA-menettelyssä on tarkasteltu kahta toteuttamisvaihtoehtoa, joista ykkösvaihtoehdossa toteutetaan 12 voimalaa ja kakkosvaihtoehdossa 11 sekä myös nollavaihtoehtoa, jossa hanketta ei toteuteta.
Tuulivoimapuiston sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla, jotka rakennetaan ensisijaisesti teiden yhteyteen kaapeliojiin. Myös sähkönsiirto tuulivoimalaitoksilta sähköasemalle toteutetaan maakaapeleilla.
Sähköliityntää suunnitellaan hankealueesta lounaaseen sijaitsevaan 110 kV verkkoon. Vaihtoehtoisia sähkönsiirtoreittejä on kaksi, läntinen ja itäinen reitti.
Yhteysviranomainen katsoo perustellussa päätelmässä, että Kolsa-Juvansuon tuulihankkeen merkittävimpiä ympäristövaikutuksia ovat vaikutukset väestöön, elinoloihin ja viihtyvyyteen, maankäyttöön ja maisemaan, luontoympäristöön, luonnonvarojen käyttöön sekä ilmastoon.
Hankkeen pitkäikäisyys sekä monien vaikutusten pysyvyys korostavat vaikutusten merkittävyyttä. Näiden vaikutusten rajoittamiseen, hallintaan ja seurantaan tulee kiinnittää erityistä huomiota hankkeen jatkosuunnittelussa ja lupamenettelyissä.
Hankkeen merkittävimmät positiiviset vaikutukset kohdistuvat ilmastoon. Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuisto kasvattaa osaltaan uusiutuvan energian osuutta sähköntuotannosta ja edesauttaa ilmastotavoitteisiin pääsemistä. Tuulienergialla myös korvataan uusiutumattomia energialähteitä, mikä osaltaan vähentää luonnonvarojen käyttöä.
Tehtyjen arviointien perusteella hankkeesta ei ennakolta arvioiden aiheudu sellaisia todennäköisesti merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, jotka olisivat esteenä hankkeen jatkosuunnittelulle ja tarvittavien viranomaislupien hakemiselle, päätelmässä todetaan.
Kakkosvaihtoehdossa ympäristövaikutukset jäävät kokonaisuutena vähäisemmiksi, koska voimaloita rakennetaan yksi vähemmän.
Sähkönsiirron reittivaihtoehtojen välillä on vähäistä eroa luontovaikutusten osalta, koska läntinen reitti sivuaa Natura -aluetta.
Yhteysviranomainen kuitenkin toteaa, että arviointiselostuksessa esitetyt arviot hankkeen ympäristövaikutuksista ovat monelta osin riippuvaisia selostuksessa esitettyjen, lieventävien ympäristötoimenpiteiden toteuttamisesta ja ympäristönäkökohtien riittävästä huomioimisesta tuulivoimaloiden rakentamisessa ja sijoittelussa.
Päätelmässään yhteysviranomainen on nostanut esille useita hankkeen jatkosuunnittelussa huomioitavia asioita, jotka tulee ottaa huomioon hankealueen yleiskaavan laadinnassa ja voimaloiden rakennuslupamenettelyssä.
Esimerkiksi melu- ja välkemallinnus on tehtävä viimeistään rakennuslupavaiheessa uudelleen, mikäli toteutukseen valittava voimalamalli poikkeaa arviointiselostuksessa tutkitusta
Lisäksi vaikutusten lieventämismahdollisuuksia etenkin välkkeen ja maiseman osalta tulee arvioida hankkeen jatkosuunnittelussa ja yleiskaavoituksen yhteydessä.
YVA-selostuksen mukaan kohtuuton haitta varjovälkkeestä pystytään ehkäisemään ohjelmoimalla välkettä aiheuttavat voimalat automaattisesti kriittiseksi ajaksi.
Päätelmässä todetaan, että hankevastaavan tulee selvittää, miten tämä on käytännössä mahdollista ja toteutettavissa.
Tielinjausten osalta on viimeistään yleiskaavan kaavamääräyksissä ja hankkeen rakentamisvaiheessa huomioitava tarkemman suunnittelun tarve kartoitettujen ja merkittävien luontotyyppikohteiden osalta ja kohteisiin on jätettävä riittävät suojaetäisyydet. YVA-selostuksen karttataso ei päätelmän mukaan ole tähän riittävä.
Näkyvyysanalyysin perusteella tuulivoimalat näkyvät Mynämäen keskustaan, mutta kuvasovitteissa keskustan rakennuskanta estää voimaloita näkymästä Mynämäen kirkolle tai kirjastolle. Kuvauspisteitä ja kuvasovitteita olisi hyvä täydentää yleiskaavan laadinnan yhteydessä siten, että Mynämäen keskustasta saadaan yksi kuvauspiste, jossa tuulivoimalat näkyvät.
Maisemavaikutusten lieventämiseksi on suositeltavaa ohjata kaavan talousmetsien hoitoa jatkuvapeitteiseksi. Metsänhoitotoimenpiteet tuulivoimaloiden ympäristössä tulee suunnitella jatkossa tarkasti. Laajoja avohakkuita on hyvä välttää ja hakkuut on hyvä suunnitella niin, että esimerkiksi arvoalueisiin kuuluvien peltoalueiden ja teiden reunoille jätetään suojapuustoa, joka peittää tuulivoimaloiden suuntaan avautuvia näkymiä.
Kaavamääräyksissä tulisi antaa myös määräyksiä voimaloiden purkamisesta ja alueen maisemoinnista toiminnan päätyttyä.
Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä sekä arviointiselostus ovat kokonaisuudessaan nähtävinä ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa: ymparisto.fi/kolsajuvansuontuulivoimapuistoYVA.