Boccia-kerhoa on pidetty Lizeliuskodissa turvavälit ja hygienia huomioiden.
Terttu Kummila
Eläkeliiton Mynämäen yhdistyksen syyskokous valitsi Terttu Kummilan jatkamaan puheenjohtajana.
Hallituksessa on kahdeksan jäsentä, joista erovuoroiset Birgit Yrjälä, Marjatta ja Teppo Eskola jatkavat. Muita hallituksen jäseniä ovat Hannele Nukki, Anja Kankare, Markku Ketola, Sirkku Kulmala ja uutena Merja Eloranta.
Toiminnantarkastajaksi valittiin Ismo Aalto ja hänen varalleen Pentti Astala.
Tänä vuonna korona on lyönyt pitkän varjon toiminnalle. Kerhoja ja kokoontumisia ei ole ollut maaliskuusta lähtien. Kesällä pelattiin tiistaisin betanqueta ja mölkkyä urheilukeskuksessa.
Syksykin näyttää, että korona voimistuu ja turvavälien takia kokoontumiset ovat ongelmallisia.
Vuodelle 2021 toimintasuunnitelmassa on kerhoja, retkiä, risteilyjä, konsertteja ja teatteria.
Mahdolliset koronan rajoitukset ensi vuonna heikentävät toimintamahdollisuuksia, joka heijastuu taloudelliseen tilanteeseen. Talousarvio on laadittu siltä pohjalta, että vuodesta 2021 saattaa tulla alijäämäinen.
Yhdistyksen vapaaehtoistyö on ollut myös katkolla. Palvelutaloihin ei ole ollut pääsyä. Muutama yhdistyksen vapaaehtoistoimija on kuitenkin voinut tehdä kotivierailuja.
Yhdistyksen kärkihanke on eläkeläisten ja ikäihmisten mielekäs ja aktiivinen arki. Koronasta huolimatta syksyllä aloitettiin boccia- ja tuolijumppakerhot huomioiden turvavälit ja hygienia. – Mikäli korona helpottaa aloittaisimme esimerkiksi pelikerhon, joka kehittäisi muistia ja motoriikkaa. Kerhot ovat tärkeitä. Niissä tutustumme toisiimme, saamme uusia ystäviä, vaihdamme ajatuksia ja annamme toisillemme vertaistukea, kertoo Terttu Kummila.
Tämän hetkinen jäsenmäärä on 225.
Yhdistys toivoo positiivista suhtautumista toimintaansa Mynämäen kunnan viranhaltijoilta ja luottamushenkilöiltä.
– Esteetön ja edullinen kerhotila keskustan tuntumassa päiväsaikaan on ollut ykköstoiveena jo monta vuotta. Kerhoihin pyrimme saamaan kiinnostavia alustuksia, musiikkia ja huumoria. Osallistujamäärät ovat kasvaneet viime vuosina.
Vakka-Suomen alueen kymmenen Eläkeliiton yhdistystä yhtyy Varsinais-Suomen piirin syyskokouksen kannanottoon, jossa todetaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on huomioitava erityisesti ikäihmisten tarpeet.
Ikäihmisten palvelujen saatavuuden turvaaminen on uudistuksessa erityisen tärkeää, koska tämä uudistus koskettaa ikäihmisiä ja niitä, joilla ei ole enää mahdollisuutta käyttää työterveydenhuollon palveluja. Pienillä eläkkeillä toimeentulevilla ei ole liioin taloudellisia mahdollisuuksia käyttää yksityisiä terveydenhuollon palveluja, kannanotossa todetaan.
Ehdotuksen mukaan järjestämisvastuu siirtyisi kunnilta perustettaville hyvinvointialueille. Siksi on tärkeää, että tulevien alueiden vanhusneuvostoissa tai vastaavissa on edustus myös eläkeläisjärjestöistä. Näin taataan, että myös iäkkäiden ihmisten ääni kuuluu päätöksiä tehtäessä.
Koska iän karttuessa liikkuminen vaikeutuu, kannanotossa nähdään tärkeänä, että tulevat palvelut toteutetaan mahdollisimman lähellä asukkaita.