Uusi digimielenterveysklinikka on tarjonnut Varsinais-Suomen hyvinvointialueella mielenterveyspalveluita syyskuusta lähtien viiden kunnan alueella. Etäpalveluilla ei päihde- ja mielenterveyspalveluiden päällikkö Camilla Rautasen mukaan korvata jo tarjottavia mielenterveyspalveluita, vaan klinikan tarjoamilla palveluilla tuetaan olemassa olevaa mielenterveyspalveluiden tarjontaa.
Toiminta alkoi syyskuussa Naantalissa, Turussa, Paraisilla ja Loimaalla. Ensimmäisessä vaiheessa palvelua on tarjottu paikkakunnilla, joissa on yhtenäinen potilastietojärjestelmä. Tämän lisäksi palvelua on tarjottu Kemiönsaarella.
Varhassa toimintamalli on uusi.
– On ollut tärkeää saada toiminta käyntiin. Tiedämme, että päihde- ja mielenterveyspalveluissa on jonoja ja tarjoamalla etäpalveluita voimme nopeuttaa hoitoon pääsyä. Etäpalvelut helpottavat hoitoon pääsyä niille, jotka asuvat pitkien etäisyyksien päässä. Kyse ei ole palveluiden siirtämisestä etäpalveluiksi, Rautanen kertoo.
Digimielenterveysklinikkaan voi olla yhteydessä, jos on täyttänyt 18 vuotta ja kaipaa tukea mielenterveysasioissa, on huolissaan mielenterveydestään tai päihteiden käytöstään tai kaipaa keskustelutukea hankalassa elämäntilanteessa. Huoli voi liittyä esimerkiksi mielialaan, masennukseen, ahdistuneisuuteen, traumaattiseen kriisiin tai muuhun pitkäaikaiseen mielenterveyden häiriöön. Digimielenterveysklinikalla ei hoideta resepti- eikä sairausloma-asioita.
Yhteyden digimielenterveysklinikalle saa terveyskeskuksen kautta tai sähköisen yhteydenottolomakkeen kautta. Palveluita tarjotaan asiakkaalle videovastaanottoina ja puhelinpalveluna ja apuna käytetään digitaalisia työkaluja, esimerkiksi terapianavigaattoria.
Tällä hetkellä digimielenterveysklinikalle rekrytoidaan psykologeja. Talven aikana joukkoon liittyy myös lääkäri tai psykiatri. Ensi vuoden alkupuolella tarjontaan lisätään myös ryhmätoiminta. Tarkoitus on jatkossa tarjota sekä ennaltaehkäisevää että kuntouttavaa ryhmätoimintaa.