Teija Uitto
Turun Osuuskaupalla (TOK) on tällä hetkellä kaikkiaan yksitoista S-marketia, jotka ovat avoinna ympäri vuorokauden. Mynämäen ja Uudenkaupungin S-marketit siirtyivät ympärivuorokautiseen aukioloon keväällä koronapandemian kiihtyessä.
Vakan alueella muiden kauppaketjujen myymälät suljetaan viimeistään puolilta öin.
– Meidän ajatusmaailma lähtee siitä, että asiakas loppuviimein päättää aukioloajat. Halusimme viime keväänä tarjota asiakkaille vapaamman ja turvallisemman arjen. Ratkaisusta on tullut hyvin myönteistä palautetta, TOK:n marketkaupan toimialajohtaja Mikko Junttila kertoo.
Uudenkaupungin ja Mynämäen S-markettien yömyynti on ollut Junttilan mukaan melko samalla tasolla.
– Mynämäessä on vilkas tieliikenne ja se lisää yökauppaa. Uudessakaupungissa tehtaat rytmittävät ihmisten elämää. Kun ollaan töissä monenmoisissa vuoroissa, kaupassakin käydään eri aikoina.
Junttilan mukaan osa asiakkaista on valinnut poikkeuksellisen kauppa-ajan myös vältelläkseen ruuhkia. Voisi kuvitella, että yöllä kaupassa käyvät erityisesti nuoret, mutta Junttila kumoaa veikkauksen:
– Alkuyöstä asiakkaat ovat pääosin nuoria. Esimerkiksi lapsiperheistä toinen vanhemmista voi lähteä kauppaan, kun perheen pienimmät ovat menneet nukkumaan.
– Seniorit taas lähtevät liikkeelle aika varhain aamusta.
Sekin arvio, että öisin käytäisiin ostamassa vain herkkuja tai eväitä työvuoroon, ei pidä paikkansa.
– Kun yöllä voi rauhassa tehdä ostoksia, saattaa ostoksia kertyä enemmänkin. Keskiostos ei ole päiväajasta merkittävästi poikkeava.
Yöaukiolot tarjoavat myös kaupan henkilöstölle rauhallisempaa aikaa tehdä niitä töitä, jotka vaativat keskittymistä. Näistä töistä Junttila nimeää muun muassa hyllykarttojen tekemisen.
TOK:ssa ei ole kiveen hakattu yhdenkään myymälän aukioloaikoja, vaan niitä muutetaan tarvittaessa.
– Se on tunnistettu, että sijainti määrittää myös aukiolotarvetta.