Jalankulkijoille ja pyöräilijöille oli varsin odotettu uutinen, että vihdoin pääsee kulkemaan Mynämäen keskustaajamasta Mietoisten kirkonkylään turvallisesti omaa väylää pitkin.
Lukuisia ovat ne lehtijutut, joita Vakassa on vuosien varrella julkaistu aiheesta. Yksi mieleenpainuvimmista oli ehkä vuonna 2008 tehty haastattelu, joissa vanhemmat toivat esiin huolensa lasten koulumatkan turvallisuudesta. He totesivat tuolloin, että "Sydän syrjällään saa olla, että koska tulee se puhelinsoitto, että lapsi on joutunut auton töytäisemäksi".
Tuon ajan lapsille ei apua herunut, mutta toive oli oikeutettu, sillä kevyen liikenteen yhteyksien parantaminen entisten kuntataajamien välillä oli sovittuna kuntaliitossopimuksessa, kun Mynämäki ja Mietoinen yhdistyivät 2007.
Alkuun kevyen liikenteen väylät Mynämäestä sekä Tavastilaan että Pyheelle olivat uuden kunnan taloussuunnitelmassa vuosina 2009–2010 toteutettavia hankkeita. Siitä ne siirtyivät aina seuraaville ja seuraaville suunnitelmavuosille.
Pyhe toteutettiin ensin, mutta Asemanseudulla viivästyksiä aiheutti muun muassa se, ettei löydetty yhteisymmärrystä siitä, kummalle puolelle maantietä väylä Raukkaan kohdalla rakennetaan. Lopulta hanke jaettiin osiin ja jätettiin haasteellisin viimeiseksi.
Sekin mahdollistui, kun Turun hallinto-oikeus hylkäsi tiesuunnitelmasta tehdyn valituksen eikä korkein hallinto-oikeus myöntänyt valituslupaa.
Tärkeintä tietenkin on, ettei pitkän odotuksen aikana väylän puutteen vuoksi sattunut vakavia liikenneonnettomuuksia.
Nyt pitää tosin toivoa, etteivät väylä ja suojatiet tuudita maantiellä ajavia väärän turvallisuudentunteen valtaan, sillä ei se reunakivi estä autoa suistumasta väylälle, jos nopeus on liian kova.
Edelleen pitää myös Mynämäen suunnasta tulevien ennakoida, onko mutkan takana Vallaistentieltä menossa raskasta liikennettä Mietoisten suuntaan, sillä saarekkeellinen suojatie vaatii risteyksessä nyt hieman hitaampaa sompailua.
Sari Honkasalo