Marketissa asiakasvirta hiljenee vain pariksi tunniksi
Teija Uitto
Tummalla taivaalla möllöttää kuun puolikas. Uudenkaupungin kaduilla on hiljaista. Parin kilometrin matkalla vastaan tulee vain yksi miesolettu kävellen sekä pari henkilöautoa.
Arkiyönä eivät ravintolatkaan ole auki, eivätkä etenkään nyt korona-aikana, mutta ostoksille voi lähteä keskellä yötä. Uudenkaupungin ja Mynämäen S-marketit ovat olleet koronakeväästä alkaen avoinna 24/7.
Kello on 02.20 torstain ja perjantain välisenä yönä. Laajalla pysäköintialueella on vain kaksi autoa: toimittajan ja toisen asiakkaan. Rakennuksen päädyssä on kaksi autoa. Voisi veikata, että marketin työntekijät jättävät autonsa sinne sivummalle.
Myymälään sisällä ei erota päivää yöstä. Myyjä pyyhkii kassalla tiskiä. Valot ovat kirkkaat ja marketin ääninauha toistaa samaa mainosta kuin päiväsaikaan. Lihatiskillä ja hyllyjen välissä ei vain näy ketään, mutta yks kaks vastaan tulee nuorehko mies lippalakki päässä.
Miehen ostoskärryyn on kertynyt sen verran tavaraa, että tuskinpa siinä sinkkumies on ostamassa vain eväitä. Kärryn sisällöstä voi päätellä, että ostokset hankitaan perheelle.
Mikä saa lähtemään kauppaan keskellä yötä?
– Olen autotehtaalla töissä. Kun tekee vuorotyötä, niin ihan hyvin voi käydä kaupassa yöllä. Täällä on rauhallista, mies hymyilee. Hän ei halua lehteen nimeään eikä kuvaansa, eikä yöllä tunnu sopivalta kysellä liikoja. Yöaika tuntuu päivää intiimimmältä.
Mies kertoo, että huomenna hänellä on vapaapäivä. Kun ostokset on tehty, hän menee muutamaksi tunniksi nukkumaan. Kun perhe herää, jääkaappi on jo täytetty.
Unelias toimittaja yrittää muistella, mitä kotiin pitäisi ostaa. Keskellä yötä ostosten tekeminen ei vain tunnu luontevalta. Yleensä kaupassa syö silmillään, nyt ei tee mitään mieli – paitsi suklaata. Väsyneenä maistuisi makea.
Ostoskoriin kertyy sipulia, töihin lounaaksi salaatti ja pari sämpylää. Lounaaseen on tosin vielä kymmenkunta tuntia aikaa.
Silmät havannoivat tiskeistä punaisia hintalappuja poikkeuksellisen paljon. Tähän aikaan yöstä ruokaa saisi edullisemmin.
Kassalla pirteä nuori naismyyjä kertoo, että kaupassa on juuri nyt hiljaisinta.
– Asiakkaita käy vähiten yhden ja neljän välillä. Vuorokaudesta vain pari tuntia on hiljaisempaa.
Yöostoksilla on yksi selkeästi hyvä puoli: ei tarvitse miettiä turvavälejä, eikä välttämättä käyttää maskiakaan, kun ei oikein ketään kohtaa.
Myyjäkin on kassalla pleksin ja visiirin suojassa.