Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksessa on tarjolla asiakasohjauspalvelua. Asiakasohjaaja on aloittanut työskentelyn avosairaanhoidon yksikössä helmikuun alussa. Toiminnan taustalla on Henkilökohtaisen asiakasohjauspalvelun tuotannollinen pilotointi -projekti.
Asiakasohjaus palvelee etenkin niitä henkilöitä, joilla on paljon palvelujen tarvetta tai joiden tilanne omassa arjessa selviytymisessä on syystä tai toisesta hankaloitunut. Asiakasohjaaja voi toimia tällöin tukena ja auttaa asiakasta eteenpäin palvelujen viidakossa. Tällaisissa tilanteissa asiakasohjauksessa kartoitetaan asiakkaan kokonaisvaltainen palvelujen tarve ja käytössä jo olevat palvelut.
Terveydenhuollon asiakasohjauksessa laaditaan terveys- ja hoitosuunnitelma silloin kun asiakkaalla on pitkäaikaissairauksia.
Terveydenhuollossa laadittu terveys- ja hoitosuunnitelma kokoaa yhteen todetut sairaudet, sekä tiedot näiden sairauksien hoidosta, hoidon tavoitteista ja hoidon seurannasta. Suunnitelmaan kootaan tiedot myös käytössä olevista muista palveluista suunnitelmineen ja tavoitteineen.
– Asiakasohjauksessa asiakasohjaajan ja asiakkaan välinen hyvä vuorovaikutus on keskeistä. On tärkeää, että asiakas tulee kuulluksi. Asiakakkaan voimavaroja pyritään tukemaan ja autetaan häntä tuottamaan itselleen tärkeät ja saavutettavissa olevat tavoitteet, kuvailee yhteistoiminta-alueen asiakasohjaajana työskentelevä Taina Flemming.
Asiakasohjauksessa edetään asiakkaan rytmissä, tarvittaessa vain pienin askelin eteenpäin. Asiakasohjaajan tehtävänä on kartoituksen pohjalta luoda ja varmistaa yhdessä asiakkaan kanssa mahdollisimman hyvin hänen tarpeitaan, tilannettaan ja voimavarojaan vastaava palvelukokonaisuus. Asiakasohjaaja ottaa asiakkaan tilanteen vaatiessa yhteyttä tarvittaviin yhteistyötahoihin ja auttaa osaltaan varmistamaan asiakkaan hoidon jatkuvuutta.
Asiakasohjaustoiminta tähtää siihen, että asiakkaita hoidetaan enenevässä määrin sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyönä niin, että asiakas on toiminnan keskiössä. Asiakasohjauksessa pohditaan asiakkaan tilanteen kautta myös kolmannen sektorin palvelujen hyödyntämisen mahdollisuuksia.
– Toiminnan tavoitteena on, että palveluja annetaan oikeasta paikasta ja päällekkäisen työn tekeminen vähenee, kertoo Flemming.
Asiakas ja ammattilaiset hyötyvät siitä, että asiakkaan kokonaistilanteesta on luotuna yhtenäinen terveys- ja hoitosuunnitelma ja että monialaisia palveluita tarvitsevan asiakkaan tilanteesta on luotu kokonaiskuva, jota suunnitelmallisesti myös päivitetään.
Asiakasohjaukseen voi hakeutua omalla yhteydenotolla tai asiakkaan kanssa jo työskentelevän ammattilaisen ohjaamana. Asiakasohjausta tehdään aina asiakkaan suostumuksella ja yhdessä. Asiakasohjaajan vastaanotto on asiakkaalle maksuton.