Sari Honkasalo
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli tiistain kokouksessaan uudestaan vammaisten työosuusrahaa ja päätti korottaa sitä siirtymäajan jälkeen sekä sopi uusimisen käytännöt. Uusissa päätöksissä korotetut työosuusrahat ovat voimassa heti.
Aluehallitus päätti 20. joulukuuta puolipäiväiseksi työosuusrahaksi 4 euroa ja kokopäiväiseksi 7 euroa. Työosuusrahoissa on poikkeamia Varhan määrittelemään tasoon siihen saakka, kunnes asiakkaiden palvelupäätökset ja palvelutuottajien kanssa tehdyt ostopalvelusopimukset saadaan päivitettyä.
Nykytilanteen selvittämisen perusteella on todettu, että tällä hetkellä asiakkailla on voimassa olevia palvelupäätöksiä, joissa on määritelty myönnetyn palvelun lisäksi maksettavan työosuusrahan suuruus euromääräisenä eikä siten, että se olisi sidottu kunnan tai hyvinvointialueen vuosittain vahvistamaan työosuusrahan määrään.
Joissakin tapauksissa asiakkaalle on tehty avotyöstä erillinen sopimus, jossa myös korvauksen suuruus on määritelty. Lisäksi ostopalvelusopimuksissa on kirjattuna erilaisia työosuusrahan tasoja, joita ostopalvelutuottaja maksaa asiakkaalle ja Varha maksaa ostopalvelun tuottajalle, joissakin tapauksissa ostopalvelun tuottaja ei maksa työosuusrahaa vaan sen maksaa Varha.
Aluehallitus päätti tiistaina korottaa vammaisten osapäiväistä työosuusrahaa 6 euroon ja kokopäiväistä 10 euroon.
Aluehallitus ei aiemmassa päätöksessään määritellyt siirtymäaikaa, mutta nyt päätettiin, että korotettua työosuusrahaa tullaan maksamaan vuoden 2023 loppuun kestävän siirtymäajan jälkeen. Uusien asiakkaiden osalta siirtymäaikaa ei tarvita.
Avotyötoiminnasta, joka järjestetään tavallisilla työpaikoilla, maksettava työosuusraha on määritelty niin, että kuuden tunnin työpäivästä korvataan 12 euroa. Silloin avotyötä tekevä työskentelee itsenäisesti tai tarvitsee vain kevyttä tukea. Päivittäistä tukea tai ohjausta tarvitseva saa kuuden tunnin työpäivästä 9 euroa ja alle kuuden tunnin lyhennetystä päivästä kuuden euron työosuusrahan.
Työtoiminnan piirissä on Varhan alueella vuoden 2021 tilanteen mukaan 1003 asiakasta ja avotyön piirissä 124 asiakasta. Työosuusrahan suuruudessa on ollut vaihtelua Varsinais-Suomen alueella: työtoiminnassa 2,5–9 euroa ja avotyötoiminnassa 6–12 euroa. Taso on määräytynyt pääsääntöisesti yksilöllisen suoriutumisen mukaan.
Työtoiminnasta ei makseta palkkaa, koska kyseessä on sosiaalipalvelu. Työtoimintaan osallistuvalle voidaan kuitenkin maksaa työosuusrahaa. Sen määrää ei ole määritelty lainsäädännössä, vaan hyvinvointialue voi päättää siitä. Verovapaan työosuusrahan yläraja on 12 euroa päivässä.
Aluehallitus palautti valmisteluun esityksen vanhusten tehostetun palveluasumisen dynaamisen hankintajärjestelmän hintojen tarkistamisesta, sillä se kaipaa aluehallituksen näkemyksen mukaan tarkemman riskiarvion.
Esitykseen sisältyneen hoitajamitoituksen aluehallitus hyväksyy. Sen mukaan henkilöstömitoitus on tehostetussa palveluasumisessa 0,65 ja muistisairaan vaativassa tehostetussa palveluasumisessa 0,7.