Kuva maston pystytyksestä Laitilassa.
Abo Wind Oy
Mynämäen ja Laitilan rajalle tuulivoima-aluetta suunnitteleva Abo Wind Oy on pystyttänyt Laitilaan 180 metriä korkean tuulimittausmaston.
Samankorkuisen maston yhtiö pystytti myös Kannonkoskelle, jossa tuulen nopeutta on mitattu lokakuusta lähtien.
Mittausten perusteella pystytään laskemaan tuottoennusteet jopa 300 metriä korkeille tuulivoimaloille.
– Tekninen kehitys mahdollistaa entistä korkeammat ja tuottavammat voimalat ja me valmistaudumme tulevaan hakemalla luvat korkeammille voimaloille kuin mitä vielä on tarjolla, kertoo Abo Wind Oy:n toimitusjohtaja Aapo Koivuniemi.
Koivuniemen mukaan nyt voidaan hakea luvat 300-metrisille voimaloille, joiden napakorkeus on 180 metriä, vaikka tällaisia ei vielä ole markkinoilla.
– Tällä hetkellä maatuulivoimalat ovat noin 240 metriä korkeita ja niiden napakorkeus on 130–160 metriä. Tämän kokoisille voimaloille Abo Windin vanhat, 140 metriä korkeat mittausmastot olivat riittävät.
Tähän asti yritys on käyttänyt myös lidar-mittalaitteita tuulen nopeuden mittaamiseen 180 metrin korkeudessa.
– Tämä on monimutkaisempaa ja epävarmempaa, Koivuniemi kertoo.
Mittaukset ovat perusta tuulivoimapuistojen kannattavuuden ja rahoitusmallien laskelmille, joihin tarvitaan mahdollisimman tarkkoja arvioita. Tämän takia Abo Wind päätyi kokoamaan kolmesta 140 metrisestä mastosta kaksi 180 metristä mastoa.
– Näillä mastoilla saamme mitattua tuulia juuri tarvitsemallamme korkeudella.
Ge:Net -yritys pystytti kaksi mittausmastoa hissimenetelmällä.
Siinä asennetaan paikoilleen ensin kaksi noin kuuden metrin korkuista tornin osaa kaivinkoneen avulla. Sitten seuraava osa nostetaan asennusvinssin avulla ylös ja ruuvataan kiinni.
Asennusvinssi siirtyy uuden elementin päälle ja nostaa sieltä seuraavan osan ylös. Tällä tavoin tuulimittausmasto voidaan pystyttää osa kerrallaan.
Mittauksista vastuussa oleva Heye Schmidt-Bergemann kertoo pystytystavassa olevan monia etuja:
– Kun emme käytä helikopteria pystytyksessä, säällä ei ole niin suurta merkitystä. Emme myöskään tarvitse hätälasku- tai lastausalueita ja ennen kaikkea pystytys sujuu hiljaisemmin.
Koivuniemi arvioi Abo Windin käyttävän näitä mastoja tulevaisuudessa yhä useammin. Hän arvioi, että korkeat voimalat voivat hyvin todennäköisesti kompensoida sen, että tuulet ovat sisämaassa hieman heikommat.
– Pian mittausmastot varmentavat tämän tiedon, Koivuniemi toteaa.