Uudenkaupungin yhteistoiminta-alue käynnistää THL:n suosituksen mukaisesti riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden koronarokotukset.
Lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä. Koronainfektioon sairastuminen voi myös pahentaa perussairauden oireita.
THL:n ohjeistuksen mukaan seuraavat tekijät voivat lisätä lapsen riskiä vakavan koronavirusinfektion aiheuttamaan tautiin: elinsiirto tai kantasolusiirto, voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila, krooniset keuhkosairaudet, osa lasten sydänsairauksista, krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen maksasairaus, ylipaino, ISO-BMI vähintään 30, lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys, Downin oireyhtymä, tyypin 1 ja 2 diabetes tai säännöllistä lääkitystä vaativa astma.
Koronarokotuksen yleisimmät haittavaikutukset ovat lapsilla olleet samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla. Kuten kaikki rokoteaineet, myös koronarokote voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten rokotuskohdan punotusta ja turvotusta, kuumetta, päänsärkyä, väsymystä, lihassärkyä ja vilunväristyksiä. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä.
Rokote suojaa sekä lasta että lapsen lähipiiriä koronavirustaudilta. Sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat mahdollisia myös lapsilla, vaikka tyypillisimmin koronavirus on lapsilla lievä.
5–11-vuotiaille annetaan rokoteaineena BioNTech-Pfizerin Comirnatya, josta ikäryhmälle on valmistettu erikseen pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.
Riskiryhmään kuuluvalle 5–11-vuotiaalle voi varata ajan koronarokotukseen Mediatri-ajanvarauspalvelun kautta. Mikäli ajanvarauspalvelun käyttö ei ole mahdollista, ota yhteyttä oman neuvolan tai koulun terveydenhoitajaan.
Koronarokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Suostumus voidaan antaa suullisesti paikan päällä tai kirjallisena. Myös lapsen mielipide tulee selvittää lapsen ikä ja kehitystaso huomioiden.
Koronarokote on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.