Eduskunnan käsittelyyn ennen joulua saapunut valtioneuvoston puolustusselonteko, joka ulottuu 2030-luvulle saakka, linjaa strategisesti tärkeimmät kehityssuunnat puolustuksemme tulevaisuudelle.
Turvallisuusympäristö on muuttunut, ja uhkakuvat ovat konkreettisia. Konkretian tarpeeseen vaikuttaa historiallinen päätös liittyä Natoon. Emme odottele enää nöyrinä Naton eteisessä, vaan olemme Naton reunavaltio, vahva liittolainen ja turvallisuuden tuottaja.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut turvallisuusympäristöämme ja selontekoamme. Selonteko alleviivaa, että Suomi on Naton ulkorajavaltio, jonka on pystyttävä vastaamaan laaja-alaiseen vaikuttamiseen sekä vuosia kestävään sotilaalliseen painostukseen ja informaatiovaikuttamiseen.
Muutos korostaa yhteisen puolustuksen merkitystä. Nato-jäsenyyden myötä Suomen puolustus perustuu asevelvollisuuteen ja laajaan reserviin osana liittokunnan pelotetta ja puolustusta. Kokonaisuuden onnistuminen vaatii koko yhteiskunnan sitoutumista. Kokonaismaanpuolustuksen periaatteen mukaisesti siviiliyhteiskunnan tuki sotilaalliselle maanpuolustukselle on ratkaisevaa.
Puolustusselonteko rakentaa Suomen puolustusta neljälle keskeiselle pilarille: kansallinen puolustuskyky, Naton pelote ja puolustus, puolustusyhteistyö sekä kokonaismaanpuolustus. Jokainen pilari toimii osana yhteistä strategiaa, jonka tavoitteena on varmistaa Suomen turvallisuus.
Kansallinen puolustuskyky pysyy keskiössä. Maapuolustuksen uudistaminen, uusien merivoimien järjestelmien ja F-35-monitoimihävittäjien käyttöönotto sekä ilmapuolustuksen alueellisen kattavuuden parantaminen ovat tärkeitä tavoitteita. Investoinnit vahvistavat kansallista kykyämme ja Naton yhteistä puolustusta.
Suomi tekee yhteistyötä muiden Nato-maiden kanssa ja panostaa kahdenvälisiin suhteisiin strategisesti tärkeiden kumppaneiden, kuten Ruotsin, Norjan ja Yhdysvaltojen, kanssa. Myös EU:n puolustusyhteistyö saa lisäarvoa.
Suomen puolustusbudjetin on pysyttävä vähintään Naton yhteisesti hyväksymällä tavoitetasolla, jotta kehitystyö ja materiaalihankinnat voidaan turvata.
Omien toimiemme lisäksi on tärkeää muistaa, että Suomella on sellaista vahvaa osaamista ja näkemystä, josta hyötyy koko liittokunta. Nato-Suomena meidän onkin rohkeasti tarjottava osaamistamme ja näkemystämme liittolaismaille. Esimerkiksi suomalaisen puolustusteknologian esiinmarssia jouduttavat Diana-hankkeen mahdollistamat testikeskukset Oulun yliopistolle ja VTT:lle.
Suomesta on tullut vahva Nato-liittolainen, joka pystyy vaikuttamaan koko liittokunnan strategiaan. Nato-Suomessa yhdistyvät vahva puolustus, korkea koko yhteiskunnan kattava varautuminen ja aktiivinen rooli yhteisessä liittokunnassamme.
Uutisia maailmalta seuratessa on hyvä muistaa, että Suomen varautuminen on itsessään jo pidäke. Sabotaasista epäillyn öljytankkerin haltuunotto joulupyhinä oli hieno osoitus viranomaistemme osaamisesta ja valmiudesta.
Uusi selonteko on osa kriisivalmiuttamme. Huomionarvoista on myös se, että selonteko on yksimielinen riippumatta siitä, mitä puoluetta äänestät. Näin on ollut aina, kun puhumme turvallisuudestamme ja toisistamme huolehtimisesta.
Pienemmistä asioista voimme väitellä mielin määrin.
Pauli Aalto-Setälä
kansanedustaja (kok.)
majuri (res.)