Ollaan taas toteuttamassa yhtä sote-sutta, omalääkäriä. Jos hänet määrätään potilaalle ”ylhäältä”, voidaan joidenkin kohdalla päätyä tilanteeseen, ettei tohtorille kannata laahautua ollenkaan.
Jos ei synkkaa niin ei synkkaa. Tuloksena saattaa olla fyysisten kipujen lisäksi psyykkinen krapula, johon eivät auta silli, kahvi eikä viinatilkkakaan.
Aikanaan periferiassa oli vain yksi lääkäri, johon piti tarvittaessa olla yhteydessä, siis omalääkäri. Sukset olivat ennestään ristissä.
Tilanne eskaloitui, kun minulla oli jatkuva heikkouden tunne enkä enää pystynyt monia kymmeniä metriä kävelemään. Pääsin kuitenkin labraan, otettiin myös syke – 125.
Kehotettiin siirtymään uudelleen saman lääkärin pakeille. Aikani odotettuani ovi aukeni ja tohtori kummasteli, miksi siinä taas istuin. Pitkin hampain pyysi vastanottohuoneeseen.
Aikansa ikkunasta ulos tuijotettuaan antoi lähetteen Tyksiin. Menimme suoraan ensiapuun, jossa minulle ojennettiin tuoli, jotten seisoessani kaatuisi. Huomattiin siis tilani. Päivystyksessä makailtuani minut siirrettiin osastolle, käytävälle, huoneissa ei ollut sijaa.
Sairaalakierre jatkui 12 vuorokaudeksi. Todettiin keuhkoveritulppa, ei vain yksi, vaan useampia pieniä. Hengenlähtö oli lähellä, en sitä onneksi silloin ymmärtänyt. Vieläkin kärsin silloisesta hoitovirheestä muun muassa sydämen vajaatoimintana.
Raision sairaalan kautta pääsin kotiin. Matka sinänsä kaikkine kommelluksineen ja uusine ihmissuhteineen antaisi aiheen kirjoittaa jännitysromaanin.
Myöhemmin kävin läpi myös täydellisen muistinmenetyksen. Syy moiseen selvisi: olin keskustellut ”omalääkärini” kanssa, sairaalassa todettiin muistikatkoksen aiheutuneen ”mielenliikutuksesta”, sanasodasta lääkärini kanssa, filmi katkesi täysin. Palasin todellisuuteen lasaretissa muutaman tunnin kuluttua.
Lääkärini ei myöskään erottanut mustelmaa punkin puremasta aiheutuneesta tulehduksesta tai ei välittänyt. Sattumalta tapasin asianosaavia sairaanhoitajia ja sain ensiavusta tarvitsemani pitkän antibioottikuurin, en mustelmavoidetta, jota tohtori suositteli.
On tukuttain syitä, joissa omalääkäri ei osaa tai halua auttaa potilasta. Jos potilaalla ei ole edes mahdollisuutta vaihtaa lääkäriä, vanhusväestömme harvenee luonnollisen poistuman kautta eikä heistä enää ole yhteiskunnalle haittaa.
Nyt olen tilanteessa yli 80 -vuotiaana, että voin itse valita sekä sielu-, ruumis- että hammaslääkärin. Hänen pitää olla nuori huumorintajuinen mies, jotta asiat sujuvat ja elämä jatkuu turvallisissa käsissä.
Ikäihminen
Entinen potilas vm. 1942
Merimasku