Spaunan Kallioilla on ympäristötaiteen ja paikkasidonnaisen taiteen tapahtuma keskellä kauneinta saaristoa, Kustavissa Vartsalan saaressa 6.6.–28.8.
Spaunan Kallioilla -tapahtuma levittäytyy reilun kilometrin pituiselle Vuosnaisten luontopolun kalliolle ja metsiin. Spaunan Kallioilla on auki koko kesän ympäri vuorokauden, jolloin yleisö voi perehtyä saaristoluontoon ja samalla tutustua ympäristön ehdoilla tehtyyn nykytaiteeseen. Jokainen teos käsittelee omalla tavallaan luonnon monimuotoisuutta, ympäröivää ympäristöä ja ilmastokriisiä.
Ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman kutsutaiteilijoina nähdään Johanna Sinkkonen, Andrei Bakharev ja työryhmä Antti Kulmala ja Joni Pohjankettu. Luvassa on metalli-, puu- sekä valo- ja mediataideteoksia.
Idea jokakesäisen tapahtuman toteuttamisesta tuli Spaunan yrittäjiltä Minna ja Zohar Haranilta, jotka perustivat Lomakylä Spaunan vuonna 2017.
Spaunan kallioilla nähdään kesällä Johanna Sinkkosen Armadillo, joka on aavikkomobiili apokalyptisestä tulevaisuudesta. Armadillo on rakennettu vanhan muokatun puolikkaan auton ympärille kierrätys- ja ylijäämämateriaalista muun muassa hitsatusta ja muokatusta teräksestä ja nahasta.
Sinkkonen (s.1983) on turkulainen monialainen kuvataiteilija, joka yhdistää työskentelyssään menetelmiä yhteisö-, paikkasidonnaisesta ja mediataiteesta.
Andrei Bakharevin Kaste on makean veden lampi, allas joka on veistetty puusta ja sellaisena se lopulta hajoaa ja palauttaa puun varastoimat ravinteet takaisin luontoon. Teos edistää luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla juomavettä eläimille, hyönteisille ja linnuille. Teoksen muoto on yhdistelmä perinteistä veneen muotoa ja terälehteä.
Bakharev (s.1981) on turkulainen kuvanveistäjä, syntyisin Pietarista. Bakharev tekee monialaisesti taidetta eri projekteissa päämateriaalinaan puu, jota hän työstää perinne menetelmin.
Antti Kulmalan ja Joni Pohjanketun Pirstale taittaa nähtäväksi pienen palan toista ulottuvuutta, jossa ilmastonmuutos on vaikuttanut 2080-luvun saariston herkkään luontoon. Todellisuuden vinouma näyttää katsojalleen yhden sirpaleen siitä, miltä Suomen kesä voi näyttää silloin, kun nykyiset nuoret aikuiset ovat kiikkustuolissa.
Tarkkaavainen voi myös kuulla katkelmia siitä, miltä tulevat vuodet kuulostavat. Teos yhdistää kuvanveistoa, valosuunnittelua ja äänisuunnittelua.
Antti Kulmala (s.1980) on turkulainen monipuolinen valotaiteilija, joka on erikoistunut julkisten tilojen valoteoksiin.
Joni Pohjankettu (s.1991) on kustavilainen äänisuunnittelija. Pohjankettu on työskennellyt yli 10 vuotta videoiden, äänen ja valon kanssa niin videotuotannossa, teatterissa kuin sirkuksessa.
Spaunan Kallioilla -tapahtuman toteuttaa Fimbul Taiteilijatalo ry. Tuottajana ja kuraattorina toimii Johanna Sinkkonen.