Elina Lehtonen (vas.), Sirkku Hunsa, Marja Hurme ja Marika Haloila valmistelivat Wirpun pääsiäisreissulleen.
Sari Honkasalo
Sari Honkasalo
Mynämäen pääsiäisviikolle tuo kirjaimellisesti uutta väriä pääsiäistipujen alalajiin kuuluva värikäs lintu Wirpu. Se kiertää ensin neljässä päiväkodissa ja pitkäperjantaista lähtien sen voi pääsiäispyhien ajan bongata kirkon ja vanhan yhteiskoulun viereisestä puistosta.
Wirpu on syntynyt Wirmon Marttojen kevään yhteisövirkkausprojektissa. Yhteisövirkkauksen ideana on, että pääasiassa jämälangoista tehty yhteinen taideteos edistyy sekä yksin että yhdessä, ja että siitä pääsevät nauttimaan kaikki kuntalaiset.
– Tässä on noin 200 palaa ja mukana tekemässä on ollut 20 Marttaa. Aivan mahtavaa porukkaa, kaikki tapahtuu ihan hetkessä, kertoo Elina Lehtonen Wirmon Martoista.
Idea syntyi, kun Virve Sillanpää ehdotti virkattua pääsiäismunaa. Kun todettiin, että sellainen oli jo tehty, Maija-Lotta Vauramo sai idean tipusta.
– Siitä se idea lähti sitten wirmonmarttamaiseen tapaan paisumaan, naurahtaa Lehtonen, joka keräsi tekijät yhteen ja vastasi kokonaisuudesta.
Alunperin tipun piti olla noin metrin korkuinen, mutta niinpä siitä tuli 150-senttinen eli vaatii kaksi kantajaa ja lava-auton, eikä tipua luonnollisestikaan voi alkuperäisten ajatusten mukaan ripustaa puuhun.
Kierrätyshengessä tipulle tehtiin alusta Tuukin keittiöstä yli jääneestä levystä.
Wirmon Martat kehittelivät oheen myös kilpailun. Siihen pääsee mukaan aloittamalla kevätseurannan ja etsimällä Wirpun.
Etsimistä helpottaakseen Martat kuvailevat Wirpua seuraavasti: Wirpu viihtyy ryhmässä, on lapsirakas, pitää hyvästä ruuasta, on välillä äkkiväärä, muttei äkäinen. Wirpuun on vanhastaan liitetty monenlaisia uskomuksia. Sen ilmestymistä pihapiiriin on muun muassa pidetty merkkinä vauraudesta.
Kilpailuun voi osallistua ottamalla Wirpun kanssa valokuva ja jakamalla se Wirmon Marttojen FB-sivulle (@wirmonmartatry). Kuvan voi myös julkaista Instagramissa ja lisätä postaukseen @wirmonmartat. Kaikkien kesken, jotka ovat jakaneet kuvia Wirpusta 1.4. mennessä, arvotaan marttamaisia palkintoja.
Pääsiäisen pyhät Keskuspuistossa pesivä Wirpu myös munii joka päivä muutaman pääsiäismunan. Mihin aikaan, se on arvoitus.
Mikäli Wirpun pesiminen Mynämäessä onnistuu hyvin, siitä saattaa tulla pysyvä pääsiäisen vieras.
– Ihannetilanne olisi, jos se voisi matkustella jossain seuraavanakin pääsiäisenä. Sitä voisi tuunata ja keksiä oheen jotain lisääkin, Lehtonen toteaa, ja tipua yhteisötila Tuukissa tiistaina hänen kanssaan viimeistelemässä olleet Marika Haloila, Marja Hurme ja Sirkku Hunsa alkavat jo laajentaa ideaa virkatuilla munilla ja pikkutipuilla.
– Ei me osata tehdä mitään pientä, nauravat Haloila ja Hurme viitaten edelliseen yhteisövirkkausprojektiin, josta syntyi 3,5 -metrinen joulukuusi.
Tuukissa on edelleen paljon jämälankoja, sillä moni tekijä käytti Wirpuun myös omia lankojaan. Isoäidin neliöiden lisäksi Wirpun neliöissä on kuvioina Afrikankukka sekä kukkamainen muunnelma isoäidin neliöstä.
Wirpu menee ensi viikolla Mietoisissa Pyhän ja Hiirenkorvan päiväkoteihin sekä Mynämäessä Pikkulaurin ja Vaahteramäen päiväkoteihin.
– On kiva viedä tämä lapsille. Toivottavasti se jää heille mieleen, koska he ovat sitten niitä tulevaisuuden osallistujia ja käsitöiden tekijöitä, Hunsa toteaa, ja kertoo, että Wirpuakin on ollut tekemässä myös pikkumarttoja, jotka innoissaan odottavat näkevänsä, mihin omat palat ovat menneet.