Kiisa Rippstein
Neljä kuukautta vuodesta Vakka-Suomen kaduilla hämmästyttää Suomen pisin ja uusin henkilöautoksi rekisteröity limusiini. Valkoisen Chrysler 300:n akseliväli on seitsemän metriä, kokonaispituus 8.52 metriä ja kyytiin mahtuu kerrallaan kahdeksan henkilöä.
– Limusiinin voi rekisteröidä henkilö-, kuorma- tai linja-autoksi. Näillä statseilla meidän auto on kahdella senttimetrillä koko Suomen pisin, kertoo ukilainen limusiiniyrittäjä Ilkka Soinu.
Linja-auton akseliväliä vastaava limusiini tarvitsee tilaa mahtuakseen kaupunkien keskustojen kapeille kaduille.
– Ajaminen vaatii ennakointia, mutta ei se ole sen vaikeampaa. Tiukoissa risteyksissä pitää vain kylmänrauhallisesti odotella, että muu liikenne ehtii väistyä tieltä.
Hulppeassa autossa sisustuskaan ei petä odotuksia. Autossa on mustat nahkaiset pitkät penkit, sekä peräti 14 eri tunnelmavalaistusvaihtoehtoa. Valoja löytyy matkustamon katosta, sekä ihan lattian rajasta.
– Matkustajat saavat itse päättää matkustamon valaistuksesta, sekä tietysti soittaa omia soittolistojaan. Kyllä välillä korvissa pauhaa itselläkin, kun musiikki on täysillä. Matkustamoon on piilotettu kahdeksan kaiutinta, eli noin 400 wattia äänentoistoa, Soinu toteaa.
Musiikin ja valaistuksen lisäksi limusiinissa odottaa konjakki- ja shampanjalasit. Limusiinikuskaukseen kuuluu myös muita käytänteitä, kuten se, etteivät asiakkaat itse koske ovenkahvoihin, vaan ovet aina avataan heille.
– Hyvin usein asiakkaat hoitavat juomapuolen tyylikkäästi erikoisilla juomilla. On tarjoilussa ollut yli 100-vuotias konjakkikin. Matkustajat kuljetetaan suoraan etuovelle, ja kuski on aina pukeutunut pikkutakkiin sekä kravattiin.
Auto varataan käyttöön aina etukäteen, ja kuski on ryhmän käytettävissä koko varatun ajan.
– Yleensä reissut kestävät parista kolmeen tuntiin. Pisin tehty reissu taitaa kuitenkin olla noin seitsemän tuntia, Soinu muistelee.
Ensimmäiset hetket juhlaväen saavuttua kuluu yleensä kuvien ja videoiden ottamiseen, sekä niiden julkaisemiseen sosiaaliseen mediaan.
– Olen monta kertaa kuvannut juhlaporukoita auton kanssa ja muutamia hääkuviakin on otettu limusiinin edessä.
Limusiiniin ei näe sisälle tummennettujen ikkunoiden takia. Yksityisyys on tärkeää muun muassa julkisuuden henkilöille.
– Moni jää tiensivuun seuraamaan, nouseeko autosta joku julkisuudesta tuttu henkilö. Tavallisia ihmisiä hekin vain ovat, mutta on kyytiin istahtanut joskus joku oma suosikkikin. Suurin osa matkustajista on kuitenkin viettämässä häitä, syntymäpäiväjuhlia tai muita merkkipäiviä. Todella iso osa ajosta on niin sanottua biletysajoa.
Soinu viettää vuoden loput kahdeksan kuukautta Pohjois-Suomessa, Kittilän Levillä.
– Kun ruskat alkavat, lähden pohjoiseen. Siellä reissuja varaavat niin turistit kuin matkatoimistotkin. Varsinkin britit tykkäävät varata limusiinin lappihäitään varten.
Kuluvana keväänä Soinun limusiiniyritys nautti huomattavaa mediahuomiota, kun suuret iltapäivämediat bongasivat hänen turhautuneen julkaisunsa sosiaalisesta mediasta.
– Kuskasimme ihmisiä Leviltä Ylläkselle juhlimaan yötä päivää. Koko muu Pohjois-Suomi avasi ravintolarajoituksia, mutta Levi pysyi kiinni, joten jotain oli keksittävä. Shampanjalaseja taisi noina päivinä hajota pahimmillaan 50 viikossa.