Janne Rautio (vas.), Helena Kajander-Ahtokivi, Kaisa Örn ja Rami Koivisto Mannerlahden kuistilla.
Sari Honkasalo
Herman-päivät alkoivat Janne Raution villikalaluennolla
Sari Honkasalo
Askaisissa torstaina ja perjantaina nyt toista kertaa pidettävät Herman-päivät kokoavat yleisöä erilaisten ruoka-aiheisten luentojen ääreen. Ensimmäisenä ääneen pääsi Mannerlahdessa puhunut Rymättylän Iso-Kalkun saaressa asuva kalastaja, kirjailija ja kokki Janne "Kalatalousministeri" Rautio.
Rautio on puhunut suomalaisen villikalan puolesta jo pitkään ja vahvasti. Vuonna 2018 Otava julkaisi häneltä Suomalaista villikalaa -kirjan, johon Rautio on reseptiikan lisäksi kerännyt paljon myös tietoa.
Raution ensimmäisenä missiona on ollut poistaa käytöstä sana roskakala, sillä sitä eivät suomalaiset särkikalat tai muutama muu parjattujen kalojen listalla oleva kala ole.
– Särki on tämän päivän arvokala, Rautio painottaa.
Suomalaisten suhtautumisessa kalaan on vuosikymmenten kuluessa tapahtunut suuri muutos, sillä sodan jälkeen syödyimpiä kaloja olivat lahna, särki ja hauki. Nykyisin monen lautaselle päätyy kasvatettu lohi.
Rautio ei luennollaan parjaa lohta, mutta muistuttaa eroista:
– Meidän villikalat ovat petoja ja syövät kalaa. Kasvatettu kala sen sijaan syö kalarehua, joka pitää sisällään öljyjen ja kalajauhon lisäksi pääasiassa vehnää, soija, papu ja maissijalosteita. Se muuttaa kalan rakennetta, eikä siinä siksi myöskään ole niin paljon omega-3 -rasvahappoja kuin sanotaan.
Villikalaa ovat vesistöt pullollaan eivätkä ne syömällä lopu.
– Esimerkiksi Suomen särkikalakanta kestäisi noin 50 miljoonan kilon syömisen vuodessa, eikä kanta loppuisi.
Kirjaa tehdessään Janne Rautio huomasi, että kalaruokien reseptiikka kirjoissa toisti itseään. Hän pyrkikin kehittämään uudenlaisia tapoja lähestyä kalan valmistusta.
– Monella on se mielikuva, että hauki on kuiva ja sitkeä. Jos on, se on valmistusvirhe.
Graavikalaa tehdessä haukea ei saa loisvaaran vuoksi valmistaa tuoreena vaan pakkasen kautta.
– Kun hauki on jäissä sen kolme päivää, se raakakypsyy, ja sitkeys ja kovuus lähtee pois. Sen jälkeen se on esimerkiksi oiva graavikala.
Kypsentäessä haukea ei tarvitse pakastaa.
Suurin virhe villikalaa valmistaessa on Raution mukaan ylikypsennys.
– Rasvainen lohi antaa anteeksi paljon, sen voi heittää savustuspönttöön eikä ole väliä, onko se siellä 30 minuuttia vai tunnin. Mutta vaalealihaiset rasvattomat kalat ovat tosi herkkiä. Kypsyttäkää niitä puolta vähemmän. Silloin neste ei poistu ja kala on mehevä.
Särkeä puolestaan moni pitää ruotoisena. Janne Rautio vinkkaakin, että särjen saa graavaamalla täysin ruodottomaksi. Olennaista on tehdä se kahdessa osassa 48 tunnissa.
– Ensin laitetaan muutama lusikallinen giniä, kääritään filee voipaperiin ja pidetään jääkaapin kylmimmässä paikassa, takaosassa vuorokausi. Tämän jälkeen lisätään haluttu määrä suolaa ja täysruoko tai valkoista sokeria ja vielä toinen vuorokausi.
Tämän käsittelyn jälkeen ruodot ovat pehmenneet lihaan täysin huomaamattomiksi.
– Olen sitä monesti testannut, ja moni on luullut syövänsä siikaa.
Kun Suomessa syödään fileitä, muualla maailmassa lautasilla on pyöreää eli kokonaista kalaa, ja ihmiset saavat ruodoista tarvitsemaansa kalkkia.
– En tiedä, mistä ihmeestä ruotokammoisuus on Suomeen tullut, mutta älkää enää siirtäkö sitä sukupolvelta toiselle, hän painotti.
Luennolla yleisö pyysi Janne Rautiolta vinkkejä muun muassa suutarin savustamiseen. Senkin osalta hän muistutti, että mudan makua ei pitäisi olla, kun kalan valmistaa oikein:
Suutari fileoidaan ensin jättäen nahka fileeseen. Kun lihaa on pehmennetty tunnin ajan suolan, sokerin ja alkoholin (Jalokahvi tai Vana Tallinna -liköörin) avulla, kalaa pidetään savustuspöntössä 80–120 asteessa 25 minuuttia.
– Eli ei liikaa. Vakuutan, että olette aivan yllättyneitä, kun maistatte.
Herman-päivien ohjelma jatkuu tänään perjantaina 21.7. Louhisaaren kartanolinnassa pidettävillä luennoilla.
Klo 12.30 museolehtori FM Tiina Hero luennoi suomalaisen säätyläistön elämästä nautintojen parissa.
Klo 14 tutkija ja opettaja FT Charlotte Cederbom kertoo 1700–1800 -lukujen ruokaohjeista, kotikonsteista ja nikseistä.
Klo 15.30 museoassistentti Ulla Clerc Naantalin museosta kertoo Peltiä ja posliinia -luennollaan eri aikakausina suosituista astioiden ja taloustavaroiden materiaaleista.
Herman-päiviä järjestää vasta pari vuotta toiminut Askaisten Kulttuuriyhdistys Herman, jonka tavoitteena on tarjota monipuolisia kulttuurielämyksiä läpi vuoden.
Viime vuonna päivien teemana olivat vanhat rakennukset Naantalin Asuntomessujen innoittamana.
Yhdistyksen puheenjohtaja Rami Koivisto ja jäsenet Kaisa Örn ja Helena Kajander-Ahtokivi kertovat, että ruoka valikoitui toisen vuoden teemaksi, koska aihe on laaja, ja sen alle voi keksiä vaikka mitä.
Vuoden päätapahtuman lisäksi yhdistys järjestää vuoden mittaan monenlaista pienimuotoisempaa, esimerkiksi tänä kesänä kokeiltiin 50-luvun lavatansseja.
Yhdistyksessä on viisihenkinen hallitus, ja lisäksi jäseninä on aktiiveja, jotka tulevat tarvittaessa auttamaan järjestelyissä.
– Meillä on tekemisen kynnys matala ja mukana on erilaisia ihmisiä, joista yksi tekee yhtä ja toinen toista, Kajander-Ahtokivi kiittelee.
– Ja idealista on pitkä, sieltä on varaa ottaa, lisää Örn.
Juttua päivitetty 21.7. klo 9.25: korjattu Rami Koiviston sukunimi.