Näkyjen kätilöt - Pyhän kuvia eri näkökulmista on esillä Vehmaan kirjastossa 10.–30.6.
Kädet tekevät hiljaisuudessa, eivät tarvitse sanoja puhdistaakseen, leikatakseen, leipoakseen, saattaakseen lapsen maailmaan: kasvot savesta, vartalon puusta, sarvet kalliosta. Silmät näkevät omiaan. Hiljaisuudessa tapahtuu sanoin kuvaamattomia asioita, katsoja ei tarvitse opasta. Kun lapsi on tässä, kätilöstä ei tarvitse kertoa, hän on jo muualla, kertovat taiteilijat tiedotteessa.
Näkyjen kätilöt -ryhmän kaksi vehmaalaista vapaata taiteilijaa haluavat nimettöminä toimien pitää teokset näyttelyn pääosassa, ilman että tulkinta taiteilijan persoonasta ja taustasta asettuisi katsojan suoran kokemuksen, katsojan näyn tielle.
– Tekemisen prosessi on näkemisen ja kokemisen leikin kaltainen virta, joka luo itse itseään. Tekijä on vain välikappale, joka auttaa esiin sen, jonka sielu näkee jo olevan syntymäisillään, taiteilijat sanovat.
Kolmas näyttelyn kätilöistä on ikonimaalariryhmä, joka on ikonien lisäksi tuonut näytteille myös ikonin tekemisen prosessia vaiheittaisissa luonnoksissa. Ikonimaalarikin on ikonin syntyprosessissa kuin kätilö, joka ei nosta esiin omaa persoonaansa, ei taiteilija vaan väline, jonka kautta ikoni syntyy. Toisin kuin näyttelyn vapaiden taiteilijoiden, ikonimaalarin silmän ja käden yhteistyö noudattaa tarkkaa symbolista traditiota.
Ikoni ei pyri kuvaamaan suoraa ulkoista tai sisäistä havaintoa, vaan ilmaisee jopa valot ja varjot traditiossa sovitulla tavalla: merkkeinä, jotka viittaavat myös tunnetiloihin ja pyhän kokemukseen ne ymmärtävälle. Ikonimaalarin käden kautta traditio syntyy uudelleen ikonista toiseen, kuin maalauksien ja käsien ketjussa aikojen halki.
Näyttely on avoinna kirjaston palveluaikoina ma, ke, pe kello 12–19 ja to 9–15.