Matti Jalava kirjoitti teoksen sukunsa historiasta.
Mukana Vehmaan ja Uudenkaupungin paikallishistoriaa
Uusikaupunkilainen Matti Jalava on kirjoittanut suvustaan historiikin. Isoisän kavallustuomio ja muuta suvustani -kirja on tekijän mukaan lähinnä suvun elämäkerta, ei niinkään sukututkimus.
– Siihen on pyritty sisällyttämään myös paikallishistoriaa ainakin Vehmaalta ja Uudestakaupungista, Jalava sanoo.
Kirjan nimen Jalava sanoo valinneensa iltapäivälehtien tyyliin herättämään kiinnostusta. Kavallustuomiossa on kyse Vehmaan työväenyhdistyksen rahojen väärinkäytöstä.
– 1930-luvulla saatu kavallustuomio tuli jälkipolven tietoon vasta 1990-luvulla sattumalta silmiin osuneesta lehtiuutisesta. Siitä ei ollut jälkipolvelle puhuttu. Sen kerrottiin liittyneen demareiden ja kommunistien välisiin 1930-luvun kiistoihin.
Isoisä Artturi Jalava (1884–1950) oli vehmaalainen arvostettu suutari, joka 1920-luvulta lähtien oli sosialidemokraatteja edustanut kuntavaikuttaja ja muun muassa paikallisen osuuskaupan hallituksen jäsen liki 30 vuotta.
Ennen omaa suutarinverstasta hän oli suutarina Amberlan kartanossa, jossa saattoi olla yhtä aikaa kuusikin suutaria valmistamassa kenkiä. Niitä kartano vei muun muassa Ruotsiin.
1900-luvun alun historiaa on sekin, että myös Pohjanmaalta muutettiin työn perässä etelämmäksi. Parikymppinen eteläpohjalaisen perheen vanhin tytär Johanna Ojanperä (1885–1947) muutti 1904 Alavudelta Vehmaalle piiaksi. Aluksi hän työskenteli Amberlan kartanon omistamassa meijerissä, josta vuonna 1905 tuli Vehmaan osuusmeijeri.
Nuorten työpaikat olivat lähekkäin. Artturi ja Johanna solmivat avioliiton vuonna 1906. He saivat viisi poikaa, joista yksi on kirjoittajan isä Erkki (1915–1983).
– Isoäitini Johanna otti hoitoonsa kasvatiksi Alavudelta Vehmaalle muuttaneen nuoremman sisarensa kuoleman jälkeen tämän parivuotiaan pojan.
1930-luvulla Johannan toisen siskon puoliso kuoli Pohjanmaalla ja sisko jäi yhdeksän lapsen yksinhuoltajaksi. Lapsista kolme tyttöä oli jonkin aikaa Johannan ja Artturin hoidossa ja yksi 7-vuotiaasta aikuiseksi asti. Myös Johannan nuorin veli muutti Alavudelta 16-vuotiaana heidän talouteensa.
– Noihin aikoihin Artturi oli suutarin työnsä lisäksi mukana monissa luottamustoimissa, joten perheen kasvatus on ollut lähinnä Johannan vastuulla. Artturin saama kavallustuomiokin sattui siihen aikaan, mikä on varmasti lisännyt Johannan paineita.
Kirjassa kerrotaan myös kirjoittajan äidin puoleisesta suvusta. Jalavan äidinäiti oli Kalannista ja isä Mynämäestä.
Kirjassa käsitellään myös kirjoittajan vanhempien viisilapsista perhettä ja kirjoittajan omaa elämää.
Yhteiskunnallisen korkeakoulun kunnallistutkinnon suorittanut Jalava valittiin Uudenkaupungin kansliasihteeriksi 1963.
– Toimiminen kaupunginjohtaja Olavi Salaterän ”oikeana kätenä” kaupunginsihteeriä vastaavassa hommassa oli vauhdikasta aikaa autotehdaspäätöksineen ja kaupungin voimakasta kehittämistä, Jalava kertoo.
Kirjassa on kuvattu tuon ajan tapahtumia ja muun muassa kirjoittajan ajautumista sivutoimiseksi toimittajaksi, kun esimies määräsi Ylen alueuutisten avustajaksi. Uudenkaupungin Kemira tilasi 1995 kirjoittajalta Uudenkaupungin tehtaan 30-vuorishistoriikin, joka myöhemmin johti yhteensä melkein kymmenen historiikin tai vastaavan tekemiseen.
Raisiossa nyt painetussa kirjassa on lähes 400 sivua. Kirjoittaja on harrastanut valokuvausta 1950-luvulta lähtien, joten kirjassa on paljon omia ja myös muiden kuvia.