Merlin Sheldrake: Näkymätön valtakunta, 354 s. Julkaisija: Gummerus
Kirjan kirjoittaja Merlin Sheldrake on tohtori, Amazonian tuntija, biologi ja kysytty esitelmöitsijä, minkä lisäksi hän on saanut lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia. Sienistä kertovassa kirjassa hän avaa sienten pääosin näkymätöntä maailmaa. Sieniä on luonnossa ja myös ihmisissä. Arviolta 90 prosenttia maailman sienilajeista on vielä kuvaamatta.
Sienet muodostavat yhden maailman eliökunnista, kooltaan yhtä suuren kuin eläinten ja kasvien kunnat. Niiden koko vaihtelee mikroskooppisen pienistä hiivoista valtaviin mesisieniin. Maailman suurin sieni on USA:n Oregonissa elävä sieniyksilö, jonka paino on satoja tonneja ja se on levittäytynyt kymmenen neliökilometrin alueelle. Ikää on arviolta jopa 8000 vuotta.
Sieni on pioneeri ja aina, kun vedestä kohoaa luoto tai kari, sen valtaavat sienet yhdessä levien tai bakteerien kanssa. Sienet ovat todellisia kosmopoliitteja, sillä niitä löytyy syvällä valtamerien pohjasta, aavikoilta ja myös suolistoistamme. Eikä vielä ole löytynyt kasvia, jolla ei ole omaa sientä.
Kirjassa on kuvattu, miten sieniä on tutkittu ja on jopa arveltu, että niillä on suuntamuisti. Sheldrake on myös innokas musiikinharrastaja ja hän vertaa osuvasti, miten sienirihmaston kasvaminen on kuin musiikki, jossa sävelmät vaihtuvat ja johtavat toiseen ja syntyy laulu. Näin rihmatkin muodostuvat rihmastoksi.
Kirjassa on paljon tieteellistä faktaa. Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että hehtaarin suuruisella metsäalueella siirtyy vuodessa puustossa hiiltä sienirihmastojen kautta saman verran, mikä on keskivertoisen asunnon viikon energiantarve. Ihmisellä on läheisin historia hiivojen kanssa. Niitä on ihollamme, keuhkoissa ja monessa muussa kohdassa.
Sienten merkitystä kuvaa sekin, että vuodesta 2010 lähtien yli neljäsosa Nobelin fysiologian ja lääketieteen palkinnoista on myönnetty hiivoihin liittyvistä tutkimuksista. Hiivoja on hyödynnetty Keniassa arviolta jo sadantuhannen vuoden ajan. Hunajasta valmistettu alkoholijuoma sima on syntynyt hiivojen muuttaessa sokeria alkoholiksi. Voikin sanoa, että ilman hiivaa eli sieniä yhteinen historiamme ei olisi niin monipuolinen, mitä se nyt on.
Kirjan loppuosassa on viitteitä ja lähteitä peräti 91 sivua, eli kirjoittajan osaamista ja asiantuntemusta ei voi asettaa kyseenalaiseksi. Hän kirjoittaa, että on oppinut paljon sienistä, mutta paljon on vielä löytymättä. Sienistä kiinnostuneille monipuolinen tietokirja.
Antti Karlin