Henrik Hurme ja Alina Virtanen haluavat kannustaa kaikkia lukemaan juuri sitä, mitä itse haluaa.
Veera Saukkonen
Alina Virtanen ja Henrik Hurme kehittivät koko kesän kestävän Gläskvarten -lukuhaasteen, jossa tarkoituksena on lukea jäätelönsyönnin ajan
Kiisa Rippstein
Mitä saa aikaan, kun yhdistää jäätelön syömisen ja lukuhetken? Entiset mynämäkeläiset, nykyiset turkulaiset, Alina Virtanen ja Henrik Hurme pohtivat asiaa, ja lopputuloksena syntyi Gläskvarten -lukuhaaste.
– Tarkoituksena on siis yksinkertaisesti lukea niin kauan kuin syö jäätelöä. Lukuhaasteen nimi tulee ruotsin kielen sanoista glass eli jäätelö, läsa eli lukea ja kvart eli vartti, Hurme kertoo.
– Kesäpäivänä voit napata esimerkiksi lounaan jälkeen jäätelön, ja mennä siksi aikaa lukemaan, Virtanen lisää.
Haaste toteutetaan osana Turun kaupungin Suuntaa lukemiseen! -lukutaitoprojektia. Virtanen suoritti Hurmeen koordinoimassa hankkeessa harjoittelua opintojaan varten, jonka jälkeen he päättivät vielä jatkaa yhteistyötä lukuhaasteen merkeissä.
– Lukutaitoprojektissa pyritään edistämään lasten lukutaitoa. Jokainen lukeva aikuinen on esikuva lukevalle lapselle, hankkeen lukukoordinaattorina toimiva Hurme toteaa.
Mitä sitten lukea, kun jäätelömaku on valittu? Sen saat päättää ihan itse.
– Haluamme korostaa, että tarkoituksena on lukea jotain juuri sellaista, joka itseä kiinnostaa. "Kirja" voi olla romaani, äänikirja tai vaikkapa Vakka-Suomen Sanomat, Hurme toteaa.
– Lukuhaaste kannustaa lukemaan niin matalalla kynnyksellä kuin vain on mahdollista. Jos valittu kirja ei olekaan mieleinen, sen voi seuraavaa jätskihetkeä varten vaihtaa, Virtanen sanoo.
Gläskvarten -haaste löytyy myös Facebookista. Koko kesän kestävän haasteen ajan osallistujat voivat käydä julkaisemassa tapahtumaseinälle kuvia jäätelöstään ja valitsemastaan kirjasta.
– Julkaiseminen ei tietenkään ole pakollista, mutta siellä rakennamme yhteisöä, joka kannustaa lukemaan ja innostumaan siitä, Virtanen lisää.
– Kaikilla ei edes ole sosiaalista mediaa, joten toivomme, että lukuhaaste leviää myös työpaikoilla, perheissä ja kaveriporukoissa, hän jatkaa.
Gläskvarten -konseptin idean keksi sattumalta viime kesänä lukulähettiläs Amanda Audas-Kass.
– Amanda perheineen päätti aina lounaan jälkeen syödä yhdessä jäätelöt. Jokainen kävi nappaamassa pakastimesta jäätelön, ja valitsi jotain luettavaa. Sitten he viettivät yhdessä ainakin vartin kestäneen lukuhetken, Hurme kertoo.
– Pikkuhiljaa lukuhetket pitenivät ja pitenivät, ja pian he saattoivat huomaamattaan upota kirjoihinsa pidemmäksikin aikaa. Lukemista ei silti tarvitse suorittaa, vaan jokainen lukee juuri niin kauan, kuin parhaalta tuntuu, Hurme jatkaa.
– Syksyllä voisimme jatkaa haastetta esimerkiksi kläskvartenina, jolloin jäätelö vaihtuu kahviin, Virtanen hymyilee.