Nukketeatteri Piironginlaatikon Antti Puuhaara -näytelmää esitetään Uudenkaupungin varhaiskasvatuksessa marraskuussa.
Kerttu Aaltonen
Jenni Kylänpää
Antti Puuhara on suomalaiseen kansantarinaan perustuva musiikillinen nukkenäytelmä, joka on nyt kaivettu esiin uudistettuna uusikaupunkilaisen nukketeatterin Piironginlaatikon kätköistä.
Yhdelle nukkenäyttelijälle kirjoitettu esitys sai ensi-iltansa vuonna 2011. Lasten kuu Marraskuun kiertue tehdään nyt kahden esiintyjän voimin ja uudistettuun näytelmään on myös sävelletty oma musiikkinsa. Piironginlaatikon Kerttu Aaltosen lisäksi näytelmässä esiintyy Raimo Nummela. Musiikista on vastannut Rauno Melos ja lauluista Mari Hjerppe. Näytelmän käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja dramatisoinnista on vastannut Kerttu Aaltonen.
– Löysin pihasaunamme vintiltä kouluvihon, joka on todennäköisesti kuulunut aikoinaan kotitilallamme asuneelle kansakoululaiselle. Vihkoon on kirjoitettu musteella kaksi tarinaa ja toinen niistä on satu Antti Puuhaarasta. Kopiointivihkoon on koululainen harjoitellut samalla kaunokirjoitusta. Saunan ylisiltä käteen osunut tarina halusi tulla kerrotuksi, Kerttu Aaltonen kertoo.
Sahanpurujen kätköistä löytynyt aarre innoitti ja inspiroi tekijöitä niin, että vihon tekstiä hyödynnettiin myös näytelmän visualisoinnissa. Esityskiertueella vanhaan kouluvihkoon on mahdollisuus myös tutustua.
Näytelmässä rikkaan kauppiaan ottopoika Antti seikkailee onnea etsimässä. Antti on suurlapsisen köyhän perheen nuorimmainen, jonka kauppias kavaluudella saa omakseen ja jättää metsään puunhaaraan. Hyväsydäminen metsästäjä löytää lapsen ja ottaa hänet kotiinsa.
Tarinan nuket ovat luonnonmateriaaleista ja puisista kodin tarve-esineistä valmistettuja yhdistelmiä. Nuket ja näytelmän lavastus on Kitta Saran toteuttama. Puvustuksesta on vastannut Mervi Lamminen.
Tarinassa pohditaan lapsenläheisesti ja elämänmakuisesti hyvän ja pahan olemusta sekä onnen mysteeriä.
Näytelmässä tartutaan myös ihmisyyden peruskysymyksiin: Miten kohtelemme muita? Voiko vääryydellä saavuttaa jotain hyvää?
Näytelmä sopii yli 4-vuotiaille ja myös aikuisille. Näytelmä kestää 25 minuuttia.
Esitykset toteutetaan Uudenkaupungin varhaiskasvatuksessa kaikissa päiväkodeissa Lasten kuu Marraskuun aikana. Ensiesitys on 15.11.