Mehiläistarhaajan uni jakautuu kahteen eri paikkaan
Naantalissa juhlittiin julkista taidetta, kun Luonnonmaan perhetalon Auringon kulma ja Kalevannimen kampuksen Mehiläistarhaajan uni julkistettiin keskiviikkona. Auringon kulma on Petri Eskelisen työ ja Mehiläistarhaajan uni Benjamin Orlowin teos.
Luonnonmaan perhetalo toteuttaa Naantalissa uutta tapaa tarjota palveluita kaikenikäisille ja jo suunnitteluvaiheessa sinne päätettiin hankkia uutta julkista taidetta. Samassa yhteydessä Kalevanniemen kampus on saamassa uudisrakentamista ja peruskorjausta perhetaloajatuksen mukaisesti. Tässä yhteydessä Naantalissa todettiin, että on hyvä tilaisuus hankkia julkista taidetta kumpaankin kohteeseen.
Auringon kulma on kiinnitetty perhetalon julkisivuun. Teoksen moniulotteinen olemus muuttuu auringon valon mukaan ja eri kulmista katsottuna.
Teos asettuu Luonnonmaan perhetalon kulmaukseen luontevasti ja ottaa tilan hyvin käyttöönsä. Taide tuo arkkitehtuuriin uuden ulottuvuuden, uudenlaisen arkkitehtonisen elementin. Teoksen tematiikka ja valon konkretisointi luovat perhetalon arkeen hyviä mahdollisuuksia pedagogiikan näkökulmasta, totesi raati teoksesta..
Mehiläistarhaajan uni -teoskokonaisuuden eduksi katsottiin teoksen aikaa kestävä muotokieli ja teema. Teos koostuu useasta osasta ja se on laadukkaasti suunniteltu kokonaisuus ja pitkäaikainen valinta julkiseksi taideteokseksi.
Kilpailuohjelmassa toivottu osallisuus toteutuu teoksen teemassa ja sen erilaisissa tulkinnallisissa mahdollisuuksissa. Teos ei ole liian valmiiksi pureskeltu, vaan katsoja voi ammentaa teoksesta erilaisia tulkintoja.
Teosten toteutusvaiheessa Kalevanniemen rakennussuunnitelmat muuttuivat, minkä vuoksi Mehiläistarhaajan uni -teos sijoitetaan kahteen eri paikkaan. Itse tarhaaja pääsikin Luonnonmaan perhetalon sisäseinälle muutaman mehiläisen ympäröimänä, kun taas teokseen kuuluva mehiläispesä odottaa sijoittamistaan, kunnes Kalevanniemen rakennukset valmistuvat.
Mehiläisiä on jo lennähtänyt etsimään pesäänsä Kalevanniemestä, missä ne ilahduttavat Aurinkometsän päiväkodin väkeä.
Taidehankinta on toteutettu julkisen taiteen kilpailulla. Ensimmäisen vaiheen portfoliohakuun osallistui 85 taiteilijaa. Haku oli anonyymi, ja sen perusteella taidehankintoja varten koottu jury valitsi kutsukilpailuun kahdeksan taiteilijaa. Näiltä taiteilijoilta tilattiin luonnosehdotukset, neljältä taiteilijalta Luonnonmaalle ja neljältä Kalevanniemeen.
Kilpailu toteutettiin Suomen taiteilijaseuran periaatteiden mukaisesti ja kaupunki sai seuralta asiantuntevaa konsultaatioapua. Suomen taiteilijaseura nimitti kilpailun juryyn kaksi taiteilijajäsentä, Teija-Tuulia Aholan ja Tiitus Petäjäniemen. Muut jäsenet olivat kiinteistöpäällikkö Pekka Alm, kaupunginarkkitehti Kaisa Äijö, kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija Anu Anttila, yhteisötaiteilija Heidi Häyry ja museonjohtaja Anne Sjöström.
Kaupunki oli varannut taidehankintoihin 130 000 euroa ja Taiteen edistämiskeskus (Taike) myönsi 40 000 euron avustuksen hankkeelle.