Mynämäen maalaismarkkinaperinne herää eloon
Susanna Viljanen
Ensimmäisenä adventtina avattu Mynämäen Joulutori johdattaa kävijät joulutunnelmaan ja tarjoaa markkinapaikan paikallisille yrityksille, yhdistyksille ja käsityöläisille. Viime vuonna keskieurooppalaistyylisten torimökkien rakentamisella aloitettu perinne on nyt täydentynyt ohjelmalla: taustalla soi pianomusiikki ja tasatunnein on tapahtumaa.
Näillä näkymin joka lauantai ja sunnuntai jouluun asti jatkuvan Joulutorin tavoite on puhaltaa henkeä Mynämäen torielämään. Samalla elvytetään ikivanhoja perinteitä.
– Ajatus on yhdistää perinteiset suomalaiset maalaismarkkinat Keski-Euroopassa suosittuun joulutoriperinteeseen, Jukka Gustafsson tapahtuman järjestelyistä vastaavasta Mynämäen Rotaryklubista kertoi.
– Ohjelmalava on älyttömän hieno lisä tapahtumaan. Ihmiset tulevat mielellään katsomaan esityksiä, ja sitähän me nyt kaipaamme, että voimme kokoontua turvallisesti ja nähdä toisiamme, Marttamökillä puuhannut Wirmon Marttojen puheenjohtaja Katja Rippstein totesi.
– Kaikkina toripäivinä on ohjelmaa tasatunnein. Ensi viikonloppuna on luvassa talutusratsastusta, Nousteprassin puhaltajien esiintyminen, Tanssistudio Pointin lasten balettiesitys sekä Mynämäen mieslaulajien esiintyminen. Ohjelma julkistetaan aina alkuviikosta meidän somekanavissa eli kannattaa seurata Joulutorin Facebook-mainontaa, tapahtumajärjestäjän pestiä hoitava Viljami Sainio vinkkasi.
Maalaismarkkinoiden henki toteutui ainakin avajaisissa myytävien tuotteiden valikoimassa, sillä myyntipöydiltä löytyi etupäässä itse tehtyä, itse viljeltyä ja ekologisia pientuottajien valmisteita. Ostosten lomassa sopi nauttia musiikista ja tunnelmasta riisipuuroa tai jouluisia juomia maistellen.
Mynämäen Joulutori on jouluun asti avoinna joka lauantai ja sunnuntai aamukymmenestä iltapäiväkolmeen. Torilla kannattaa piipahtaa useamman kerran, sillä myyjät ja tuotteet vaihtuvat koko ajan.
– Marttamökillä on tuotteita neljästä eri marttayhdistyksestä sekä kaikkien Mynämäen marttayhdistysten jäsenten tuotteita. Näin tuotevalikoima vaihtuu koko ajan ja se saadaan pidettyä kiinnostavana jouluun asti, Rippstein mainosti.
– Me olemme täällä vain nyt avajaisissa ja sitten jouluun asti kierrämme muissa tapahtumissa. Olemme vasta aloittaneet ekologisten tuotteiden verkkokaupan, ja tällaiset markkinat ovat hyviä tilaisuuksia saada uudelle yritykselle näkyvyyttä, Ekopuoti Pihlan Tuulia Oja iloitsi.
Joulunalusajan tapahtumat ovat monelle tärkeitä joulutunnelman tuojia ja yhdistyksille sekä yrityksille välttämättömiä markkinapaikkoja. Koronan takia jokaisen tapahtuman järjestäjä joutuu nyt jännittämään, toteutuuko suunniteltu tapahtuma.
Kunnanjohtaja Seija Österberg vetosi mynämäkeläisiin, että nämä kantaisivat kortensa kekoon, ettei uusia rajoituksia tarvittaisi.
– Käytetään suojaimia ja pidetään huolta turvaväleistä, jotta epidemia saadaan pysymään kurissa ja tapahtumia voidaan edelleen järjestää, kunnanjohtaja sanoi avajaispuheessaan.
Joulutorilla visiirit ja maskit olivatkin ilahduttavan aktiivisessa käytössä. Tapahtuman juontaja Viljami Sainio muistutteli maskin käytöstä aina juonnoissaan.
– Lavalta katsoen väkeä on ollut oikein mukavasti, mutta isolla torialueella pystytään pitämään turvaväleistä hienosti huolta ja ihmisillä on mallikkaasti maskit kasvoilla. On mahtavaa, että voidaan tuoda kulttuuria ihmisten elämään turvallisesti myös tällaisena poikkeusaikana, Sainio kiitteli.
Vaikka nollakelissä silmälasit tahtoivat huurtua ja maski piti välillä irrottaa joulupuuron syömisen ajaksi pois ja pukea heti takaisin, suojainten käyttöön suhtauduttiin vastuuntuntoisesti ja huumorilla.
– Täytyy vain syödä tai juoda jotain koko ajan, koska silloin ei tarvitse käyttää maskia, joulukaakaota ostamassa olleet isännät vitsailivat maskeja irrotellessaan.