Mörönpelättimen tärkein ase on leveä hymy.
Saara Huovinen
Saara Huovinen
Kustavissa vietetään tänään viidennen kerran Mörk Ö -viikon avajaisia. Avajaiskulkue marssii tällä kertaa pidemmälle kuin ennen, sillä se suuntaa katsomaan kaupan naapuriin tapahtuman kunniaksi ilmestyneitä mörönpelättimiä.
– Ai tämäkö nyt on se Kustaan puisto, huudahtivat Kivimaan koululaiset saapuessaan puolilta päivin pystyttämään omaa taideteostaan.
Viime vuonna lapset rakensivat koulunsa edustalle mörön, mutta nyt tehtävänä oli päin vastoin saada kaikki möröt ja kummitukset karkottumaan. Mörönpelätin rakentui opettajan polkupyörästä, joka tuettiin pystyyn harjanvarsin. Jokainen koulun 34 oppilaasta kävi sitomassa pyörään rautalangalla kiinni lyhdyn, joka oli koristeltu mörköä karkottavilla lempeillä asioilla.
– Minä tein sydämiä, tähtiä, enkelin ja auringon, tokaluokkalainen Emmiina Kontinen esitteli.
– Minulla on enkeli, sydän ja käpyjä, luokkakaveri Hilda Nummela näytti.
Lyhtyjen purkit oli maalattu ensin sisäpuolelta piimällä valkoisiksi.
Niilo Korpinen (vas.), Katja Nummela, Onni Lehtonen, Hilda Nummela ja Emmiina Kontinen olivat piirtäneet lyhtyihinsä lempeitä asioita.
Saara Huovinen
Kivimaan koulun rehtori Matti Blomros ja viidesluokkalainen Viivi Kontinen asettelivat lyhtyjä koululaisten mörönpelättiin.
Saara Huovinen
Vähän matkan päässä Ritva Laurikko-Hakalan valkotakkinen pelätti haki vielä paikkaansa. Mörkö, jota vastaan se käy, on tietysti koronavirus. Yllä on eläinlääkärin takki ja taskussa ruisku.
Anja Laaksosen leveästi hymyilevä mörönpelätin työntää kottikärryllä valoa.
– Hymy on hyvä ase. Hymyilevällä naamalla ja valolla möröt voitetaan, hän tuumasi.
Anja Laaksosen mörönpelätin käy mörköjä vastaan leveällä hymyllä.
Saara Huovinen
Hilkka Oksama-Valtosen simpukkasilmäinen pelätti rakentui äidin vanhasta häämekosta.
Saara Huovinen
Mörk Ö -viikon ohjelma jatkuu lauantaille saakka, ja mörönpelättimet puretaan sunnuntaina. Ohjelma koostuu pääosin kustavilaisten vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden ideoimista ja toteuttamista tapahtumista, ja sen tuottaa Kustavin kunta ja Kustavin kirjallisuusyhdistys ry.
Torstaiaamun aloittaa nukketeatteritaiteilija Elviira Davidowin nukke- ja varjoteatteriesitys Kavioiden kopinat, jossa kerrotaan vähemmistökulttuureista eläinhahmojen kannattelemina, ja illalla soittaa kirkossa Oulun konservatorion kitaransoiton yliopettaja Ilkka Virta barokinajan luuttumusiikkia. Säveltäjinä ovat J. Bittner, S.L. Weiss ja J.S. Bach.
Perjantain Runoja ja perinnekuvia -iltapäivän aloittaa Tuulentuvalla noin puolen tunnin mittainen musiikillinen runoesitys Näkki kohtaa Väre Vaahtopään. Se on runosikermä vanhanaikaiseen tyyliin siitä, kuinka näkki-olento etsii itseään ja soittelee yksinään meren pohjassa, mutta kohtaa sitten valoisan olennon ja lähtee hänen kanssaan kohti auringonkiloisia aaltoja.
Runoesityksen jälkeen katsotaan valkokankaalta vanhoja kustavilaisia valokuvia saaristolaismuseon kokoelmista.
Illalla Tuulentuvalla on mahdollisuus kuulla kauhurunoutta, jota esittää Turun lausuntakerho runo- ja musiikkiesityksellään EI MILLOINKAAN! Lausuttavana on Edgar Allan Poen Korppi- runon lisäksi mm. Katri Valan, Eeva Kilven sekä Uuno Kailaan runoja.
Lauantaina Tuulentuvalla on neljä esitystä, joiden välissä on kahvitauko.
Kaikkiin Mörk Ö -viikon tilaisuuksiin on vapaa pääsy, mutta kirkkokonsertissa on myynnissä käsiohjelmia.
Tapahtuman järjestäjät suosittelevat käyttämään tilaisuuksissa kasvomaskia ja muistuttavat huomioimaan turvavälit.
Perjantain runoesityksiä on mahdollista seurata etänä kunnan Facebook-sivujen kautta. Lauantain Tuulentuvan esitykset ovat nähtävillä Mörk Ö -viikon Facebook-sivuilla.
Fakta
To 12.11.
klo 9.30 Kavioiden kopinat -varjo- ja nukketeatteriesitys Urheilutalolla
klo 19 Ilkka Virta: Barokin luuttumusiikkia Kustavin kirkossa
Pe 13.11.
klo 13 Runoja ja perinnekuvia -iltapäivä Tuulentuvalla
klo 19 EI MILLOINKAAN! -runo- ja musiikkiesitys Tuulentuvalla
La 14.11. Tuulentupa:
Klo 12 Heljän sävelet, kantelemusiikkia
Klo 12.45 Otto Latvan luento puutiaisista
Klo 14 Outi Hupaniitun esitelmä Kulkutauteja ja kuolemaa Kustavissa
Klo 15 Lämpöä sormissa, harmonikkataiteilija Satu Sarkoranta