Kouluneuvos, fil.lis.Torsten Silvola syntyi 14.8.1931 Noormarkussa Eeva ja Ole Silvolan kymmenlapsisen perheen esikoiseksi. Koti perustettiin Köyliön Kepolaan, isän kotiseudulle, missä isä toimi Kepolan kartanon metsänvartijana ja myöhemmin seurakunnan suntiona.
Sota-aika varjosti perheen elämää ja isän ollessa rintamalla joutui esikoinen ottamaan harteilleen monia arkisia askareita omaksuen samalla hänen myöhemmillekin toimilleen ominaista vastuuntuntoa.
Köyliön diakonissa suostutteli vanhempia laittamaan pojan oppikouluun ja Totti aloittikin opintiensä Euran yhteiskoulussa painaen valkolakin päähänsä vuonna 1951 yhtenä opinahjonsa neljästä ensimmäisestä ylioppilaasta ja luokkansa priimuksena.
Opettajan ura alkoi heti syksyllä Köyliön Pajulan kansakoulussa, mistä lukuvuoden päätyttyä tie kulki varusmiespalveluun Parolan Erikoispioneerikomppaniaan ja edelleen aliupseerikouluun Korialle.
Armeijan jälkeen oli vuorossa opinnot Turun Yliopistossa pääaineena eläintiede. Tavoitteekseen hän otti opiskella ahkerasti ja kolmen vuoden kuluttua oli filosofian kandidaatin tutkinto erinomaisin arvosanoin suoritettu.
Ura opettajana alkoi Kokemäellä, jatkuen Vimpeliin ja sieltä v.1959 Kosken Tl yhteiskouluun maantiedon ja biologian opettajaksi. Jo seuraavana vuonna hän tuli valituksi ko. koulun rehtoriksi.
Opettajana Totti oli oppilaita ymmärtävä, mutta samalla jämäkkä, johdonmukainen ja turvalliseksi koettu opettaja. Hän innosti oppilaita erikoisesti lintujen tarkkailuun järjestämillään retkillä ja ohjasi luonnon saloihin luontokerhoja vetämällä. Koulujärjestyksen säilyminen oli hänelle ensiarvoisen tärkeää, mitä aihetta hän tulevina vuosinaan korosti opetusalan tapahtumissa esitelmöidessään.
Työn ohessa Totti jatkoi yliopisto-opintoja ja filosofian lisenssiaatin tutkinto oli valmis vuonna 1967. Lisenssiaattityöhön liittyi monia tutkimusmatkoja Turun Yliopiston Kevon tutkimusasemalle, missä Lapin linnusto oli keskeisenä kohteena. Kevolla oli iso merkitys hänen elämässään ja vielä 2010-luvulla hän omaksi ilokseen teki neljä matkaa tutkiakseen alueen lintumaailman nykytilaa ja 1960-luvulla tuhoutuneen tunturikoivikon mahdollista elpymistä. Rakkaus luontoon oli syttynyt jo poikasena isän kanssa metsiä ja kalarantoja samotessa ja nuorukaisena lintuja rengastaessa.
Kosken Tl yhteiskoulusta Totti siirtyi vuodeksi kouluhallituksen ylitarkastajaksi ja sieltä vuonna 1970 koulutoimentarkastajaksi Turun ja Porin lääninhallitukseen, mistä jäi eläkkeelle kaksi vuosikymmentä myöhemmin. Tämän työpaikan myötä loppuelämän asuinpaikaksi valikoitui Masku.
Totti oli aktiivinen monella saralla hoitaen useita kunnallisia, seurakunnallisia ja järjestöllisiä luottamustehtäviä, mistä mainittakoon reserviupseeri-, luonnonsuojelu- ja sukuseuratoiminnat. Myös Nuorisokasvatusliiton ja sen edeltäjän Raittiuskasvatusliiton toiminnassa hän oli pitkään mukana ja hänen puheenjohtakaudellaan liitto kehittyi koulumaailman, sosiaalityön ja terveydenhuollon asiantuntevaksi järjestöksi. Totin toiminnalle oli ominaista tehokkuus, luotettavuus, oikeudenmukaisuus ja sovittelutaito. Mittavista ansioistaan Tasavallan presidentti myönsi hänelle kouluneuvoksen arvonimen vuonna 1990.
Lapsuuskodin perintönä Totilla oli kristilinen vakaumus ja vastuuntunto elämän lahjasta. Kunnosta huolehtiminen oli hänelle luontaista. Rajojaan hän koetteli harrastamalla kestävyysurheilulajeja. Lukuisia diplomeja kertyi maratoneista, Teräsmieskisoista, Finlandia-hiihdoista ja Sulkavan souduista. Suunnistus oli kuitenkin lempilaji. Siinä yhdistyivät sopivasti älyllinen haaste ja kunnon ylläpito. Seniorilentopallo jäi hänen viimeiseksi harrastuksekseen. Urheilun lisäksi hänellä oli aikaa mieskuorolaululle, pianonsoitolle ja puutarhanhoidolle.
Ensimmäisen avioliiton kariuduttua Totti avioitui Kosken ajoilta tutun oppilaansa kanssa. Yhdessä he jakoivat kiinnostuksen mehiläishoitoon, mistä vallankin eläkevuosina tuli heille mielekäs työ.
Sotilasarvoltaan Totti oli yliluutnantti. Hänelle myönnettiin Suomen Leijonan Ritarikunnan I luokan mitali, Reserviupseeriliiton kultainen ansiomitali sekä väestönsuojelun ja Reserviupseeriliiton ansioristit.
Ikä ja sairaus alkoivat painaa, ja helmikuisena iltana aktiivinen seniori sai lähteä iäisyysmatkalle käsi vaimon kädessä. Laskimme Totin uurnan sukuhautaan Köyliössä.
Seija Saarikoski-Silvola
opetusneuvos Tapio Ikävalko
Kirjoittajat ovat Silvolan vaimo ja ystävä