Reijo Purontakanen
Taivassalon valtuutetuilla kuvittelisi olevan hyvinkin huoleton olo. Taivassalo on Varsinais-Suomen ainoa kunta, joka alentaa tuloveroprosenttia ensi vuonna. Ei ole kunnassa taloushuolia, ja palvelutkin pelaavat.
Ilmankos valtuustosalissa (tai siis koulun ruokalassa) oli hipihiljaista sen jälkeen, kun kunnanjohtaja Vesa Rantala oli esitellyt Powerpointilla talousarvioehdotuksen. Salin perällä oli odottamassa puurotarjoilu valtuutettuja. Jos yksi puurolusikoista olisi sillä hetkellä pudonnut, se olisi kuulostanut rummun pärinältä, niin hiljaista oli salissa.
Ei ollut kenelläkään mitään lausuttavaa talousarvioesityksestä, kun kaikki tuntui olevan kohdillaan. Mutta eihän tämä katajainen kansa osaa täysin huoletonna olla.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Vilho Vuorinen (kesk.) katkaisi hiljaisuuden, rykäisi ja pyysi puheenvuoroa.
– Tämä Vesan esitys oli kovin miellyttävä. Mutta minun huoleni liittyy siihen, että kun aikaisempina vuosina valtakunnassa on ollut lamaa tai muu valtion taloutta heikentävä kausi, on se otettu huomioon. Nyt valtion rahahanat ovat täysin auki, Vuorinen kritisoi maan hallitusta.
Vuorinen arveli, etteivät ministerit ole miettineet, miten velat maksetaan.
– Takaisinmaksu jätetään lapsille ja lapsenlapsille, että meillä vain kaikki olisi nyt hyvin.
– Ollaankohan me Suomessakin lähdössä Italian ja Kreikan tielle, hän pohdiskeli.
Hallituksen opposition edustaja Pauli Kurkilahti (kok.) esitti tähän välikommentin, että "Suomi on jo sillä tiellä".
Suomen taloudellisesta tilanteesta ei sitten sen suurempaa keskustelua syntynyt, vaan valtuusto hyväksyi Taivassalon ensi vuoden talousarvion sitä lainkaan kommentoimatta.
Kun Kurkilahti oli saanut äänensä avattua, hän esitti, että Taivassalon valtuusto jatkaa ensi kaudellakin nykykoossa, mutta teki ponnen kunnanhallituksen koosta. Kurkilahden mielestä kunnanhallituksen pöydän ääressä on turhan paljon porukkaa. Kurkilahti esitti, että kunnassa mietittäisiin kunnanhallituksen supistamista. Jorkka Lehtonen (kok.) ja Esa Kyynäräinen (kesk.) kannattivat Kurkilahden esitystä. Lieneekö kannatus koskenut myös pontta, se ei oikein selvinnyt.
Jenni Leppänen (kesk.) kaipaili valtuuston kokouksia lisää. Hän totesi puheenvuorossaan, että kun valtuusto on kuitenkin kunnan ylin päätöksentekoelin, eikö kokouksia pitäisi olla useammin. Merinen lupasi, että seuraava kokous pidetään jo tammikuussa "jos jotain asiaa on". Myös kunnanjohtaja totesi, että turha kokouksia on pitää, jos "valtuustolle ei asioita generoidu".
– Valtuustolla pitäisi olla myös asioita, joista päättää, hän selvensi.
Taivassalon valtuusto on kokoontunut tänä vuonna kolme kertaa. Aiempina vuosina kokouksia on ollut neljä taikka viisi. Nyt kun veroprosentit ja talousarvio päätetään samassa istunnossa, on kokouksia kertynyt vähemmän.
Kyynäräinen kyseli kokouksen lopussa, miksi kunnan verkkosivuilla ei näy kaikkia virkamiespäätöksiä. Hän huomautti, ettei kysymys koske kunnanjohtajaa, kun hänen tekemänsä päätökset näkyvät verkossa. Myös valtuuston puheenjohtaja Ari Merinen (kesk.) piti kysymystä aiheellisena.
– Kunnan strategiaankin on kirjattu, että ollaan avoimia. Ihan kaikessa toiminnassa avoimuus ei päde, kun tietosuojalaki on otettava huomioon, mutta kyllä päätöksiä jää myös kirjaamatta, hän kommentoi.
Kunnanjohtaja lupasi, että hän vie terveiset eteenpäin. Jos Rantala on unohtanut ne kertoa, niin tulkoon ne sitten tässä virkamiehille tiedoksi.
Teija Uitto