Taivassalolainen maanviljelijä, yrittäjä Matti Leino kuoli 78-vuotiaana äkilliseen sairauskohtaukseen 18.1.2021. Hän oli syntynyt Lokalahden Tammistossa 19.9.1942.
Matti Leinon isä oli pienviljelijä. Perheen nelijäsenisestä veljeskatraasta Matti oli nuorin. Hänen ainoa opinahjonsa oli viiden kilometrin päässä kotitalosta sijainnut Pinipajun kansakoulu, jonne matka taitettiin kävellen tai juosten, talvisin hiihtäen.
Omaehtoisella ulkoliikunnalla oli noina aikoina tyystin eri asema kuin nykyisin. Jokapäiväinen talvinen hiihtokilpailu muodostui kotimatkasta: kuka on ensimmäinen Tammistossa.
Opetus -40–50-luvun Pinipajun koulussa lienee ollut koko lailla matemaattispainotteista, sillä toisenkin kerran jaksoi Matti vakuuttaa, että kertotaulun osaamattomuudesta häntä ei kiinni saa.
Matti Leino oli työmies, ja heitä sodan jälkeinen kehittyvä Suomi tarvitsi. Töitä tehtiin siellä, missä niitä lähiympäristössä oli tarjolla. Maa- ja metsätyöt, muuraustyöt rakennuksilla sekä myös tietyöt uudella Uudenkaupungintiellä pysyivät kuvassa mukana senkin jälkeen, kun Matti ja Pirjo solmivat yli puolivuosisataa kestäneen avioliiton 1968 ja ostivat vuotta myöhemmin Taivassalon Salorannan parin hehtaarin pientilan.
Matin ensimmäinen työpaikka oli vähittäiskaupan keräilyauton apumiehenä. Noista töistä hän säästi itselleen moporahat. Salorannan tilan tuotantosuunta 1960-luvun lopulla oli vihannesviljely, porkkanaa, sipulia ja palsternakkaa. Palsternakalla hän kertoi tienanneensa rahat ensimmäiseen traktoriin, käytettyyn pikku-Ferguun.
Vihannesviljelyn ohella tilalla oli muutama emakkosika, hanhia, kalkkunoita ja kanoja. Siat saivat sittemmin merkittävämmän aseman Salorannan tuotannossa, kunnes EU:n liittymisen ja suuruuden ekonomian myötä niistä luovuttiin kokonaan 1990-luvun puolivälin jälkeen.
Nyt Salorannan tilan koko on moninkertaistunut, ja vetovastuu siirtyi seuraavalle sukupolvelle viime vuosikymmenen alussa. Mansikan viljely alkoi tilalla jo 1970-luvulla, ja nyt se on päätuotantosuunta, jota täydentää muu erikoisviljely. Helsingin vihannestukkutorilla asioivat vähittäismyyjät kutsuvat Salorannan mansikoita lajinsa Mersuiksi, josta lausumasta merkittävä ansio kuuluu Matti Leinolle.
Matti Leino oli työmies, ei osallistuja eikä vaikuttaja. Hän kuitenkin seurasi aktiivisesti lähiympäristön tapahtumia paikallis-, maakunta- ja valtakunnallisten lehtien välityksellä. Matti kalasti, mutta ei ollut varsinainen kalastuksen harrastaja. Hän oli penkkiurheilija, jota kiinnostivat talvilajit ja erityisesti jääkiekko. Hän lukeutui Pinipajun koronakerhon kantaviin voimiin. Hän ei ollut matkatoimistotarjonnan ykköskohde.
Meriradion (1988–1999) kuuluvuusalueen ulkopuolelle minulla ei ole mitään asiaa, tokaisi Matti, kun joku kertoi etelänmatkakokemuksistaan.
Piippua tuprutteleva Matti ei enää ole vastaanottamassa Salorannan kesäisiä asiakkaita. Häntä jäivät Pirjo-vaimon, poikien Jussin ja Antin sekä lastenlasten lisäksi kaipaamaan laaja ystävä- ja tuttavapiiri.
Harri Suomalainen