Nousiaisten valtuuston uutuusryhmän nimi on Lokki. Omin korvin kuultu selitys on se, että nimi pohjautuu kokoomuksesta pompanneen kolmikon sukunimien alkukirjaimiin. Kyllä Katri Lakkapäästä, Maria Ollista ja Jari Karjalaisesta tuollaisen kyhäelmän saakin aikaiseksi.
Toinen vaihtoehto olisi kuulemma ollut Kolli. Ilmeisesti taas kävi niin, että tasa-arvoisessa yhteiskunnassa keski-ikäinen valkoihoinen jauhelihakeittoa lusikoiva heteromies jäi akkavallan alle. Ehkä toripummilokki on uljaampi eläin kuin kevätkiimassa kujilla mouruava kollikatti.
Nyt Lokilla on kolme valtuutettua. Jos vaikutusvaltaa olisi tarvetta laajentaa, niin mahdollista lisäjäsenkalastelua olisi pohdittava siltä kantilta, että uusi ryhmänimi rimmaisi kivasti. Plokki tarkoittaa urbaanin sanakirjan mukaan lehtiötä tai lentopallon verkkotorjuntaa.
Tässähän olisi oiva ryhmä kuntaliitostorjuntaan, jos löytyisi Lokkiin P-sukunimilisäys. Jaa mutta, kappas vain, ei taida Nousiaisten valtuutettujen joukossa olla sopivaa P-ihmistä, vaikka ex-ryhmätoverit ovat jo latua aukoneet kuin Valpperin hiihtoniilot konsanaan.
Klokki ei taida olla suomenkielinen sana. Muuten K-alkuisella sukunimellä voisi harrastaa jatkohypähtelyä muiden kokoomuslistalta valittujen peesissä ja ehdokkuustakinkäännöstä piittaamatta, kun jo muutenkin niin somasti kimpassa hengaillaan.
Tarina menee niin, että Jeesus määräsi pyyn kutistumaan ennen maailmanloppua. Luonnon moniarvoisuuden kannalta melko merkityksetön siipiotus ei ole laihtunut, mutta Nousiaisten kokoomus on vaalikauden aikana kyennyt keventymään niin, että kannattaisi ilmoittautua telkkarin Suurin pudottaja -ohjelmaan.
Vaaleissa valitusta kahdeksikosta on jäljellä enää kolme kykypuoluepäättäjää. Toki valtuustopaikkaluku on vielä neljä, kun vaalikauden alkumetreillä hilpaisseen Tapani Suvisen tilalle nousi sählymaalivahtina kunnostautunut Harri Soini.
Kun Nousiaisten kokoomus yrittää todistaa oikeaksi puoliintumisteoriaa, niin vastapainoksi on todettava, että viime vaalien jälkeen paikallisten valtuustoryhmien määrä on harpannut viidestä kahdeksaan.
Jos nyt olisi oikein rohkelikko, niin voisi ennustaa, että ensi keväänä Nousiaisissa käydään mielenkiintoa pursuavat kuntavaalit. Jo jonkin aikaa kylillä pyörineet huhut varmentuivat viime viikolla, kun uuden Pro Nousiainen -ryhmän aktivistit myönsivät, että nousiaislaisille äänestäjille tulee tarjolle puolueiden ulkopuolinen vaihtoehtolista. Lokin liihotus jää lyhyeksi.
Lisämaustetta Nousiaisten vaalisoppaan tulee siitä, että valtuutettujen määrä putoaa ensi vaalikaudella 27:stä 19:ään. Maanantaina paikallisparlamentaarikot onnistuivat olemaan tästä asiasta kolmea eri mieltä, joten lopulliseen paikkalukuhaarukointiin tarvittiin kaksi äänestystä.
Voittoesityksen tehnyt Jukka Järvenpää (vas.) arveli visiirinsä takaa, että huoli oman paikan säilymisestä saattaa puoltaa jatkoa valtuuston nykykoolle. Play off -parran hyvissä ajoissa ennen vaaleja kasvattanut Järvenpää järkeili kuitenkin, että pienemmälläkin porukalla pärjätään, kun ongelmat ovat koko kunnan yhteisiä.
Susanna Virtanen (kok.) esitti 17 valtuutetun mallia, koska päättäjien ei pidä ajaa vain yhden kylän asiaa eikä vaaleissa ole tietoa, mistä kolkasta valtuutetut valitaan. Pientä säästöäkin syntyisi.
Antti Airikki (kesk.) oli 27 valtuutetun kannalla lähinnä siksi, että demokratia kunnan asioiden hoidossa toteutuisi paremmin.
Tiettävästi Nousiaisissa on jo nyt sen verran ehdokkaita, että valtuustoon saadaan 19 jäsentä.
Vesa Penttilä