Kaisa Lahtonen
(Ritva) Kaisa Lahtonen menehtyi 21.10.2020 91 vuoden iässä. Hän syntyi 1.2.1929 Kuusjoella. Perheeseen kuului kansakoulunopettajavanhemmat Suoma ja Toivo Lahtonen ja kaksi sisarta. Suoma-äidin kotitila Mietoisten Haraisissa oli lapsuuden toinen koti. Perhe muutti Haraisiin vuonna 1948 vanhempien jäätyä eläkkeelle.
Kaisa kävi oppikoulun Salossa, jossa hän myös asui kouluvuodet itsenäisesti. Kaisan tie jatkui Heinolaan, josta hän valmistui kansakoulun opettajaksi 21-vuotiaana. Ensimmäiset työtehtävät olivat Eurajoella ja Kuusjoella, jossa hänet valittiin äidiltään vapautuneeseen virkaan.
Jo koulu- ja opiskeluvuosina Kaisa kiinnostui hengellisistä asioista. Tähän liittyi erityisesti lähetystyö. Omakohtainen kutsu lähteä lähetystyöhön vahvistui kesällä 1954. Vuonna 1955 käyty Suomen Lähetysseuran lähetyskurssi valmisti tuleviin haasteisiin. 27-vuotissyntymäpäivänään hän astui valtamerilaivaan Lontoossa neljän muun suomalaisen naisen kanssa. Merimatka Afrikkaan kesti 20 päivää.
Ambomaalla eli nykyisen Pohjois-Namibian alueella suomalaisen lähetystyön tuloksena oli tähän mennessä syntynyt kirjoitettu kieli, useita kouluja, sairaala ja opettaja- ja pappiskoulutus. Kaisa toimi ensimmäiset vuode rehtorina ja koulujen tarkastajana Elimissä. Opetuskielenä ndongan ja afrikaansin kieli. Myöhemmin myös englanti.
Vuosina 1962-77 Kaisa toimi opettajana lähinnä opettajaseminaarissa. Välivuodet 1978-83 hän työskenteli Suomessa kiertävänä puhujana. Monet muistavat Kaisan myös kouluvierailuista, jossa hän esitteli afrikkalaista elämää sanoin, kuvin ja sieltä tuoduin esinein. Helmikuussa 1984 Kaisa palasi vielä lyhyelle työkaudelle Oshigambon lukioon. Työn aloitusta hidasti auto-onnettomuus, jossa Kaisa loukkaantui vakavasti ja kävi kuoleman rajalla. Hän vei päätökseen työkauden, joka päättyi jouluna 1985. Eläkkeelle hän siirtyi 1987.
Etelä-Afrikan hallituksen rotusortoinen politiikka nosti paikalliset kapinaan 60-luvun lopulla. Seurauksena oli pitkään kestänyt sisällissota, joka päättyi vasta kun maa itsenäistyi 1990. Taisteluiden keskellä elämisestä tuli uusi normaali, mutta se ei kuitenkaan estänyt opetustyötä. Näissä oloissa eläminen toi monenlaista kestäväisyyttä ja sitkeyttä. Kerrotaan, että Namibian 30-vuoden itsenäisyyden ajan jokaisessa hallituksissa on ollut ministereinä vähintään viisi Oshigambon oppilasta. Työ on kantanut vahvaa hedelmää.
Pitkä ura Afrikassa, kaikki siellä koettu ja opittu teki Kaisasta hyvän kuuntelijan, rukoilijan, sielunhoitajan ja innostavan raamatunopettajan. Eläkkeelle jäätyään hän siirtyi Mietoisten seurakunnan lähetin tehtävistä vapaaehtoiseksi. Afrikka ei koskaan lähtenyt hänestä, vaan näkyi, tuntui ja kulki mukana aivan loppuun asti. Vielä dementoituneenakin hän ymmärsi ndongan kieltä ja muisteli elämää Ambomaalla. Kaksi viimeistä vuotta hän eli ja sai hyvää hoitoa Koivulehdon palvelutalossa Mietoisissa.
Kaisa Lahtosta jäi kaipaamaan Seija-sisaren lapset perheineen sekä monet ystävät.
Anna-Liisa Hyrsky-Heikkilä