Aapo Puttaa
Ylimetsänhoitaja Aapo Samuli Puttaa syntyi jouluaattona 24.12.1929 Vehmaalla Inkuristen Kiimalassa kahdeksanneksi lapseksi perheeseensä. Hänen vanhempansa olivat talousneuvos Valio Puttaa ja Helmi Puttaa, o.s. Heljo. Hänen elämänsä päättyi 29.1.2021 yllättäen nopeasti edenneen sairauden murtamana. Hän oli kuollessaan 91-vuotias.
Aapon koti oli maatila ja isä Valio oli aktiivi monissa metsänhoitoon liittyvissä luottamustehtävissä. Niinpä Aapokin lähti käytyään ensin keskikoulun Taivassalossa ja lukion Uudessakaupungissa opiskelemaan metsänhoitajaksi Helsingin yliopistoon. Valmistuttuaan hän aloitti työuransa silloisessa Lounais-Suomen metsänhoitolautakunnassa Turussa (nykyään Metsäkeskus) toimien muun muassa piirimetsänhoitajana ja metsänviljelypäällikkönä.
Eläkkeelle Aapo Puttaa jäi 1992. Tämän työn rinnalla hän opetti useita vuosia Tuorlan maanviljelyskoulussa Piikkiössä metsäoppia. Hän koulutti itseään ahkerasti erilaisilla alansa kursseilla ja osallistui useisiin tutustumismatkoihin mm. naapurimaihin, Saksaan, Yhdysvaltoihin ja Neuvostoliittoon.
Puolisonsa Leilan Aapo tapasi jo lukion ensimmäisellä luokalla ja kertomansa mukaan he alkoivat kulkea käsikädessä koulun pikkujouluiltamista 1947 alkaen. Ylioppilaaksi he molemmat kirjoittivat 1950 ja aloittivat opiskelunsa. Heidät vihittiin 1952 Uudessakaupungissa. Perheeseen syntyi kolme tytärtä. Yhteisiä vuosia heillä ehti olla yli 70, kunnes äitimme Leila menehtyi neljä kuukautta sitten syyskuussa 2020.
Luonto monimuotoisuudessaan oli Aapo Puttaalle tärkeää. Hän harrasti nuoresta saakka metsästystä ja kalastusta, mutta myös luonnonsuojelu oli hänelle tärkeää. Kasvien ja sienien tuntemusta hän opetti meille tyttärilleen ja myös lastenlapset saivat oppia häneltä paljon luonnosta. Vaarilta kysyttiin apua, kun tunnistettiin vaikkapa sienilajeja. Urheilu oli ollut tärkeä harrastus hänelle nuorena, mutta seiväshypyssä saatu selkävamma vaikeutti viimeisinä vuosina liikkumista.
Aapo Puttaalle oli vuosien mittaan tärkeitä harrastuksia muun muassa kuorolaulu Maskun kirkkokuorossa ja mieskuorossa. Hän oli vuosikymmeniä Nousiaisten Rotaryklubin jäsen ja hän toimi myös reserviupseereissa. Sotilasarvoltaan hän oli reservin luutnantti.
Eläkevuosina hän oli perustamassa Maskuun Rosariumia yhdessä puolisonsa Leilan kanssa ja vuosia he työskentelivät siellä ahkerasti hoitaen aluetta ja kasvattaen taimia. Taimikasvatuksen tuloksena hänen kasvattamiaan puuntaimia on monien ystävien ja sukulaisten pihoille ja niitä istutettiin myös runsaasti Maskun seurakunnan hautausmaa-alueen laajennuksen aikaan hautausmaan alueelle. Nousiaisten Rotaryklubin Rotary-puisto Nousiaisissa sai myös alkunsa Aapo Puttaan kasvattamista eri puulajien taimista. Eläkkeellä ollessaan hän opiskeli useita vuosia venäjän kieltä oppien käyttökelpoisen kielitaidon, jota saattoi käyttää matkoilla Itä-Euroopassa.
Luottamustoimissa Aapo Puttaa toimi muun muassa Lounais-Suomen Metsänhoitajat ry:ssä, Maskun seurakunnassa ja Maskun-Nousiaisten vesilaitoskuntainliitossa. Metsästysseura Hirvikytissä Vehmaalla hän oli perustajajäseniä.
Aapo Puttaata jäivät kaipaamaan tyttäret puolisoineen ja viisi lastenlasta sekä joukko sukulaisia ja ystäviä.
Tyttäret Hanna Puttaa-Vuoriluoto
sekä Kristiina Juvas ja Leena Puttaa-Sollo