Arkisto / Saara Huovinen
Sadonkorjuu on edennyt Pro Agrian kasvutilannekatsauksen mukaan pääosin hyvissä, poutaisissa sääolosuhteissa. Viljojen puinnit ovat loppusuoralla. Puimatta on edelleen kaikkia viljalajeja ja suurin osa kevätöljykasveista.
Syyskuun alussa sateet paikoitellen keskeyttivät puinteja. Kovat sateet ovat myös lakoonnuttaneet viljaa. Kauraa meni pahoin lakoon, mikä hankaloitti sadonkorjuuta.
Keskimääräiseen syksyyn nähden puinnit ovat edenneet nopeasti.
Puintikosteudet ovat olleet alhaisia tänä vuonna, koska vilja valmistui aikaisin puintikuntoon. Viimeisissä puinneissa puintikosteudet ovat olleet hyvin matalia, mikä vähentää kuivauskustannuksia merkittävästi.
Syysviljojen kylvöalat näyttävät nousevan, ainakin syysvehnän osalta. Aikainen sadonkorjuu on mahdollistanut syysviljan kylvöt ajoissa. Rukiin kylvöalat ovat keskimääräiset. Kylvetyt syysviljat ovat orastuneet tasaisesti, mutta alueilla, joissa sateet ovat olleet rajuja, syysviljat ovat liettyneet pahoin.
Lämmin syksy on vauhdittanut syyskasvien kasvua, mutta samalla myös houkutellut tuholaisia, kuten kahukärpäsiä ja rapsipistiäisiä, pelloille.
Syysviljojen satotaso on ollut vain välttävä koko Suomessa. Rukiilla satotaso on ollut tyydyttävä, mutta laadussa on ollut vaihtelua. Syysvehnällä satotaso on vaihdellut välttävästä heikkoon. Syysöljykasveilla talvi verotti paljon pinta-alaa ja selvinneistä syysöljykasveista on saatu kohtalaisia satoja.
Kauran satotaso on hieman keskimääräistä parempi ja paikoin sadot ovat olleet hyviä. Kauran viljelyalat olivat tänä vuonna nousussa ja satoa tulee varastoon ennätysmäärä. Ohrasta korjattava sato on lähellä keskimääräistä satoa, mutta monella tilalla sato on ollut pettymys. Kauran ja ohran laadussa, erityisesti hehtolitrapainoissa, on ollut ongelmia.
Viljan hinnat ovat koko sadonkorjuun ajan laskeneet merkittävästi. Erityisesti tiloilla, jotka eivät olleet tehneet viljelysopimuksia sadostaan, tilanne on haastava. Sadon tuotot eivät riitä kattamaan tuotantokustannuksia kuin niillä tiloilla, jotka ehtivät sitomaan hinnan sopimuksilla ajoissa.
Suunnitelmallisuuden merkitys viljelyssä tulee korostumaan koko ajan enemmän.
Herneen sadonkorjuu on loppusuoralla. Iso osa herneestä on ollut pahasti laossa, minkä vuoksi sadonkorjuu on ollut haastavaa. Herne on kuitenkin kasvanut tänä kasvukautena hyvin ja tuottanut hyvän sadon.
Öljykasvien sadonkorjuu on puitavista viljelykasveista eniten kesken. Rypsiä ja rapsia on puitu eniten muun muassa Varsinais-Suomessa. Öljykasvien sato arvioidaan tyydyttäväksi koko maassa. Viljelykiertoon öljykasvit ja herne tuovat hyvää vaihtelua ja ne ovat katetuottolaskelmien perusteella erinomaisia vaihtoehtoja viljakiertoon.
Kolmas nurmisato on pääosin korjattu, ja näyttää siltä, että noin puolella kaikista tiloista kolmas sato korjataan. Nurmisato on ollut keskimääräinen ja osassa maata keskimääräistä parempi.
Perunan nostosesonki on meneillään. Perunasta on odotettavissa hyvä sato niin laadultaan kuin määrältään. Suuret sademäärät kuun vaihteessa tulivat haastavaan aikaan, koska perunannostot olivat juuri pääsemässä vauhtiin.
Sokerijuurikasta on alettu myös nostaa, mutta pääosin nostot ovat vasta alussa. Sokerijuurikas on tämän vuoden menestyjiä ja kasvattamassa hyvän sadon. Syksylle toivotaan hyviä nostokelejä, jotta suuri ja laadukas sato saataisiin talteen pelloilta.
Varastovihannesten ja sipulin korjuu on aloitettu, mutta pääkorjuukausi on vielä edessä. Varastovihannesten, kuten porkkanan, kaalin ja sipulin, satonäkymät arvioidaan pääosin hyviksi. Lämmin syksy voi jonkun verran nostaa viljelijöiden varastointikuluja.
Tuorevihannesten, kuten salaattien, punajuuren, papujen, purjon sekä parsa- ja kukkakaalien, satokausi jatkuu vielä syyskuun loppuun, mikäli hallat eivät vioita satoa.
Fenkolia, juuripersiljaa ja latva-artisokkaa, korjataan vielä pelloilta. Tähän aikaan vuodesta myös kurpitsat valmistuvat ja erikokoisia ja värisiä kurpitsoja on nyt myynnissä.
Omenatarhoissa poimitaan parhaillaan syyslajikkeiden aurinkoisten säiden ansiosta hyvin värittyneitä omenoita. Omenasato arvioidaan kokonaisuudessaan hyväksi.
Vaikka marjojen pääsatokausi on jo ohitse niin kotimaisia, tunneleissa tuotettuja marjoja, kuten mansikkaa, karhunvadelmaa ja pensasmustikkaa, on vielä tarjolla.