Laadukas perusopetus on yksi tärkeimmistä asioista, joihin kunnan tulisi panostaa. Se ei ole pelkästään investointi lasten ja nuorten hyvinvointiin, vaan myös koko kunnan elinvoimaan ja tulevaisuuteen.
Hyvä koulutus houkuttelee uusia asukkaita, tukee yritystoimintaa ja vahvistaa alueen taloudellista kasvua. Panostukset perusopetukseen vähentävät pitkällä aikavälillä kalliita korjaavia toimenpiteitä, kuten erityistuen ja sosiaalipalveluiden tarvetta.
Koulutus on kuntien pääasia, sillä se rakentaa perustan tasa-arvoiselle ja kestävälle yhteiskunnalle. Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee mahdollisuuden kasvaa osaavaksi ja hyvinvoivaksi aikuiseksi, joka osallistuu aktiivisesti yhteiskuntaan. Koulutus ennaltaehkäisee osaltaan syrjäytymistä, vähentää eriarvoisuutta ja tukee turvallisen yhteisön rakentamista. Kuntapäättäjien on ymmärrettävä koulutuksen arvo pitkän aikavälin investointina, joka luo pohjan kuntien elinvoimalle ja tulevaisuuden kilpailukyvylle.
Perusopetuksessa tulisi huomioida erityisesti opetusryhmien koko. Pienemmät opetusryhmät mahdollistavat sen, että opettaja pystyy kohtaamaan oppilaansa entistä paremmin.
Varhainen puuttuminen oppimishaasteisiin ehkäisee suurempia ongelmia myöhemmin. Tämä vähentää myös koulupudokkuutta ja tukee oppilaiden yksilöllistä oppimista. Opetustuntien määrän on myös ylitettävä valtakunnallinen minimi, ja kielivalikoiman tulee olla mahdollisimman laaja. Tämä takaa oppilaille tasavertaiset mahdollisuudet jatko-opintoihin ja vahvistaa kunnan vetovoimaa.
Ensisijaista on, että perusopetuksen kehittämisessä kuunnellaan opetuksen ammattilaisia. Siksi olisi tärkeää, että kuntien kasvatus-, sivistys- ja opetuslautakuntiin saadaan päättäjiksi niitä kunnallisvaaliehdokkaita, jotka arvostavat koulutusta ja ovat valmiita myös kuuntelemaan kentän ääntä.
Opettajat tuntevat koulutyön arjen ja oppilaiden tarpeet parhaiten, ja heidän näkemyksensä ovat korvaamattomia koulutuksen kehittämisessä. Kentän ääni tuo päätöksentekoon käytännönläheisiä ratkaisuja, jotka parantavat opetuksen laatua ja oppilaiden hyvinvointia. Opettajien osallistaminen päätöksentekoon edistää myös työhyvinvointia ja lisää sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin.
On aika panostaa perusopetukseen ja kuunnella opettajia, sillä he ovat koulutuksen kehittämisen asiantuntijoita. Näin varmistamme, että perusopetus on kunnan tulevaisuuden ja yhteisen hyvinvoinnin perusta. Jokainen koulutukseen kohdistuva päätös on päätös myös koko yhteiskunnan tulevaisuudesta. Toivottavasti paitsi tulevat kuntapäättäjät myös äänestäjät pitävät tämän mielessään.
Mirva Juselius
OAJ:n Nousiaisten seudun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja