JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kuumassa työskentely voi heikentää työviihtyvyyttä ja lisätä tapaturmien riskiä.

Kuumassa työskentely voi heikentää työviihtyvyyttä ja lisätä tapaturmien riskiä.

Arkisto / Jenni Kylänpää

Uutiset
24.7.2024 9.15

Kesähelteillä moni kärsii kuumuudesta työpaikalla

Kuu­mas­sa työs­ken­te­ly voi hei­ken­tää työ­viih­ty­vyyt­tä ja li­sä­tä ta­pa­tur­mien ris­kiä. Ke­hol­la kes­tää yleen­sä noin vii­kon so­peu­tua läm­pöön, jo­ten en­sim­mäi­set hel­le­päi­vät ovat eli­mis­töl­le haas­ta­vim­mat.

Alu­e­hal­lin­to­vi­ras­to muis­tut­taa, et­tä työ­nan­ta­jan on ra­joi­tet­ta­va työn­te­ki­jöi­den al­tis­tu­mis­ta kuu­muu­del­le, vaik­ka töis­sä ei ole mää­ri­tel­tyä hel­le­ra­jaa. Työ­nan­ta­jan on var­mis­tet­ta­va, et­tä työ­ym­pä­ris­tön läm­pö­ti­la, kos­teus, il­ma­vir­taus ja sä­tei­le­vät pin­nat ei­vät ai­heu­ta vaa­raa työn­te­ki­jöi­den ter­vey­del­le sekä tur­val­li­suu­del­le.

Työ­tur­val­li­suus­lain mu­kaan työ­nan­ta­jan tu­lee mi­ni­moi­da läm­pö­o­lo­suh­teis­ta ai­heu­tu­vat hai­tat. Kun läm­pö­ti­la ylit­tää 28 as­tet­ta, kuu­ma­työn kat­so­taan al­ka­van. Työ­nan­ta­jan on py­rit­tä­vä pi­tä­mään läm­pö­ti­la al­le 28 as­tees­sa tek­ni­sin kei­noin, ku­ten eris­tä­mäl­lä läm­pö­läh­teet tai te­hos­ta­mal­la il­man­vaih­toa.

Jos läm­pö­ti­la ylit­tää 28 as­tet­ta, työs­ken­te­ly­jak­so­jen pi­tuut­ta tu­lee ra­joit­taa. Ke­vyis­sä ja kes­ki­ras­kais­sa töis­sä voi työs­ken­nel­lä 50 mi­nuut­tia tun­nis­sa 28–33 as­teen läm­pö­ti­las­sa ja yli 33 as­teen läm­pö­ti­las­sa 45 mi­nuut­tia tun­nis­sa. Työn­te­ki­jöi­den tu­lee saa­da pi­tää tau­ko­ja vii­le­äm­mäs­sä ti­las­sa.

Ras­kais­sa töis­sä tai erit­täin kor­keis­sa läm­pö­ti­lois­sa on ryh­dyt­tä­vä eri­tyi­siin suo­je­lu­toi­miin, ku­ten käyt­tä­mään suo­ja­va­rus­tus­ta ja tau­ot­ta­maan työ­tä usein. En­si­si­jai­sia kei­no­ja läm­pö­kuor­mi­tuk­sen vä­hen­tä­mi­ses­sä ovat tek­ni­set rat­kai­sut, ku­ten läm­pö­läh­tei­den eris­tä­mi­nen ja il­man­vaih­don pa­ran­ta­mi­nen.

Jos työ­paik­ka­si läm­pö­o­lot poik­ke­a­vat suo­si­tuk­sis­ta, il­moi­ta asi­as­ta työ­nan­ta­jal­le ja työ­suo­je­lu­val­tuu­te­tul­le. Mi­kä­li työ­nan­ta­ja ei pys­ty tek­ni­sin kei­noin vä­hen­tä­mään läm­pö­kuor­mi­tus­ta, on työ­tä tau­o­tet­ta­va sään­nöl­li­ses­ti.

Voit it­se vä­hen­tää läm­pö­ra­si­tus­ta pu­keu­tu­mal­la ke­vy­een ja väl­jään vaa­te­tuk­sen, joka so­pii työ­hön, sekä juo­mal­la riit­tä­väs­ti nes­tet­tä usei­ta ker­to­ja tun­nis­sa. Fyy­si­ses­sä työs­sä suo­si­tel­laan juo­maan vet­tä tai lai­me­aa me­hua 1–2 dl ker­ral­laan 3–4 ker­taa tun­nis­sa. Riit­tä­mä­tön nes­tey­tys voi joh­taa eli­mis­tön kui­vu­mi­seen tai pa­him­mas­sa ta­pauk­ses­sa läm­pö­hal­vauk­seen. Tau­ot kan­nat­taa pi­tää vii­le­äs­sä tai var­joi­ses­sa ti­las­sa, jos on mah­dol­lis­ta.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely