JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Zhang Keli perusti isänsä Yiming Zhangin kanssa aasialaisen ravintolan Maskuun.

Zhang Keli perusti isänsä Yiming Zhangin kanssa aasialaisen ravintolan Maskuun.

Jesse Ranta

Uutiset
Masku
7.9.2024 15.36

Maskuun avattu ravintola pitää isän ja pojan kiireisinä

Jes­se Ran­ta

Zhang Keli, 30, li­sää nou­to­pöy­dän tyh­jen­ty­nee­seen as­ti­aan tu­lis­ta här­kä­kas­ti­ket­ta ja ke­rää pa­luu­mat­kal­la keit­ti­öön vie­rei­ses­tä pöy­däs­tä as­ti­at.

Saa­pu­es­saan keit­ti­ös­tä jäl­leen sa­lin­puo­lel­le mat­kas­sa on keit­ti­ö­lii­na ja puh­dis­tu­sai­net­ta. Zhang suih­kai­see puh­dis­tu­sai­neen pöy­däl­le, pyyh­käi­see pin­nan kui­vak­si ja is­tah­taa vas­ta­puo­lel­le pöy­tää, puh­dis­tu­sai­ne ja lii­na yhä mu­ka­naan.

– An­teek­si, on vä­hän kii­ret­tä, Zhang pa­hoit­te­lee.

Ra­vin­to­la­y­rit­tä­jän nä­kö­kul­mas­ta kii­re on kui­ten­kin hyvä asia, Zhang myön­tää. Zhan­gin ava­tes­sa hei­nä­kuun lo­pus­sa aa­si­a­lai­sen ra­vin­to­lan Mas­kun lii­ke­kes­kuk­seen kii­re mei­na­si kui­ten­kin yl­lät­tää.

– En­sim­mäi­sel­le päi­väl­le olim­me aja­tel­leet, et­tä tu­li­si noin 40 asi­a­kas­ta, mut­ta tu­li­kin sata. Seu­raa­va­na päi­vä­nä va­rau­duim­me sa­taan asi­ak­kaa­seen, mut­ta tu­li­kin kak­si sa­taa. Lä­hem­mäs 300 asi­a­kas­ta on käy­nyt kii­rei­sim­pä­nä päi­vä­nä, Zhang ker­too.

Tu­run am­mat­ti-ins­ti­tuu­tis­ta ko­kik­si val­mis­tu­nut Zhang pe­rus­ti ra­vin­to­lan Mas­kuun isän­sä Zhang Yi­min­gin kans­sa. Ava­jais­vii­kol­la isän ja po­jan oli tur­vau­dut­ta­va per­hey­ri­tyk­ses­sään mui­den­kin per­heen­jä­sen­ten apuun.

– Nyt pyö­ri­täm­me ra­vin­to­laa isän kans­sa kah­des­taan. Vä­lil­lä vai­mo­ni voi ol­la apu­na, mut­ta meil­lä on kak­si las­ta, jo­ten hä­nel­lä riit­tää työ­tä ko­to­na, Kaa­ri­nas­sa asu­va Zhang Keli sa­noo.

Mas­kuun kak­sik­ko pää­tyi yrit­tä­jik­si, kun net­tiä se­la­tes­sa eteen osui ra­vin­to­lal­le so­pi­vat toi­mi­ti­lat. Ne vas­ta­si­vat en­nak­ko-odo­tuk­sia pa­rem­min hei­dän tar­pei­siin.

– Ti­lat ovat oi­kein hy­vät. En tien­nyt, et­tä täs­sä on ol­lut ai­koi­naan Hes­bur­ger. Mi­tään ei ole oi­ke­as­taan tar­vin­nut muut­taa, ai­no­as­taan yk­si ve­si­pis­te li­sät­tiin.

Zhang myön­tää, et­tä ra­vin­to­lan avaa­mi­nen Mas­kuun hie­man pe­lot­ti. Hän ko­kee, et­tä si­jain­ti on hie­man han­ka­la.

– Rai­sio ja Myl­ly on niin lä­hel­lä. Pe­lot­ti, et­tä tu­lee­ko asi­ak­kai­ta.

Ava­jais­vii­kon lou­nas­tar­jous oli suun­ni­tel­tu ris­ki. Zhang ajat­te­li, et­tä edul­li­nen ava­jais­tar­jous hou­kut­te­li­si asi­ak­kai­ta ja pus­ka­ra­di­on vä­li­tyk­sel­lä muut­kin sai­si­vat tie­tää uu­des­ta ra­vin­to­las­ta. Zhang us­koo sen toi­mi­neen ja iloit­see, et­tä asi­ak­kai­ta on riit­tä­nyt ava­jais­vii­kon jäl­keen­kin.

– Se oli myös tes­ti, et­tä pi­dim­me buf­fet-pöy­dän avoin­na kel­lo 18 as­ti. Se on toi­mi­nut ja asi­ak­kai­ta on käy­nyt hy­vin lou­nas-ajan jäl­keen­kin.

Ra­vin­to­las­sa kii­na­lai­sen keit­ti­ön an­ti­met ovat pää­o­sas­sa, mut­ta tar­jol­la on esi­mer­kik­si sus­hia. Zhang ha­lu­aa pa­nos­taa tuo­rei­siin elin­tar­vik­kei­siin.

– Joka päi­vä haen tuo­rei­ta raa­ka-ai­nei­ta aa­mul­la. Ha­lu­am­me pa­nos­taa laa­tuun ja buf­fet-pöy­tään. Päi­vän päät­teek­si myym­me hä­vik­ki­ruu­an hal­vem­mal­la niin, et­tei mi­tään jää yli­mää­räi­sek­si.

Päi­vät ve­ny­vät työ­mat­koi­neen pit­kik­si, mut­ta asi­a­kas­vir­ta ja heil­tä tul­lut pa­lau­te aut­taa jak­sa­maan.

– Olen ah­ke­ra ja ha­lu­an saa­da ra­vin­to­lan pyö­ri­mään. Nyt asi­ak­kai­ta on käy­nyt hy­vin. Toi­vot­ta­vas­ti he käy­vät tal­vel­la­kin.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely