Suomen riistakeskus myönsi maanantaina 11 ilveslupaa Varsinais-Suomeen, joista yhteensä kolme lupaa tuli Vakka-Suomen ja Kalannin riistanhoitoyhdistyksiin. Mynämäen alue ja Maskun seutu eivät saaneet hakemiaan kaatolupia.
Viime vuonna Varsinais-Suomeen myönnettiin 14 ilveksen kaatolupaa.
Varsinais-Suomen Ilveskanta on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan kasvanut noin 100–115 yksilöstä 140–150 yksilöön.
Ilves ei ole uhanalainen Suomessa eikä Varsinais-Suomessa. EU:n ja Suomen lainsäädännön mukaan ilves on kuitenkin tiukasti suojeltu laji. Koska ilveskanta ei ole uhattu, niin sanottu kannanhoidollinen poikkeuspyynti, ja sitä kautta kannan säätely, on ollut mahdollista.
Ilvesmetsästyksen vakiintuneista käytännöistä on kuitenkin valitettu ja hallinto-oikeuksien tuoreet päätökset suojelussäädösten tulkinnoista ovat tuntuvasti kaventaneet riistahallinnon mahdollisuuksia säädellä kaikkia suurpetokantoja, toteaa Varsinais-Suomen riistakeskuksen tiedotteessaan.
Hakemuksia tuli 11 yhteensä 37 ilvekselle. Hakemukset ovat tyypillisesti useiden metsästysseurojen yhteishakemuksia ja käsittävät laajoja useiden kymmenientuhansien hehtaarien alueita. Rajoitetulla niin sanotulla kannanhoidollisella pyynnillä halutaan ylläpitää kasvavankin ilveskannan hyväksyttävyyttä erityisesti maaseudulla, kertoo Riistakeskus.
Ilves on erittäin arvostettu metsästyssaalis.
Koko Suomeen myönnettiin 178 ilveksenkaatolupaa. Luonnonvarakeskus arvioi, että Suomessa elää ennen metsästyskauden alkua 2150–2405 yli vuoden ikäistä ilvestä.
Fakta
Myönnetyt ilvesluvat riistanhoitoyhdistyksittäin;
Somero 1
Kiskon piiri 1
Perniön seutu 1
Salo 2
Vakka-Suomi ja Kalanti 3
Laitila 2
Pöytyä 1
Kielteisiä pyyntilupia saivat Kemiönsaari, Marttilan seutu, Maskun seutu ja Mynämäen alue.