JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
15.10.2024 11.20

Ukkoskaudella salamoi keskimääräistä enemmän

Uk­kos­kau­den sa­la­ma­mää­rä nou­si nel­jän­nek­sen yli pit­kän ajan kes­ki­ar­von. Tou­ko- ja ke­sä­kuus­sa Suo­mes­sa ha­vait­tiin kak­sin­ker­tai­nen mää­rä maa­sa­la­moi­ta kes­ki­mää­räi­seen ver­rat­tu­na.

Il­ma­tie­teen lai­tok­sen ti­las­to­jen mu­kaan Suo­mes­sa ha­vait­tiin tou­ko-syys­kuus­sa noin 140 700 maa­sa­la­maa. Mää­rä on noin nel­jä­so­san suu­rem­pi kuin ajan­jak­son 1991–2020 kes­ki­mää­räi­nen maa­sa­la­ma­mää­rä, joka on 113 100. Uk­ko­sia esiin­tyi koko Suo­men alu­eel­la, mut­ta eni­ten sa­la­moi maan ete­lä- ja kes­ki­o­sis­sa.

Eni­ten uk­kos­ti al­ku­ke­säl­lä. Tou­ko- ja ke­sä­kuun sa­la­ma­mää­rä oli yli kak­sin­ker­tai­nen ky­seis­ten kuu­kau­sien kes­ki­ar­voon näh­den: tou­ko­kuus­sa ha­vait­tiin 22 400 maa­sa­la­maa ja ke­sä­kuus­sa 56 300 maa­sa­la­maa.

– Tou­ko­kuus­sa on ha­vait­tu yli 22 000 maa­sa­la­maa vain kuu­si ker­taa ai­kai­sem­min vuo­des­ta 1960 al­ka­van mit­taus­his­to­ri­an ai­ka­na, ker­too uk­kos­tut­ki­ja Meri Vir­man Il­ma­tie­teen lai­tok­sel­ta.

Yli puo­let ke­sä­kuun sa­la­ma­mää­räs­tä saa­tiin ke­sä­kuun kah­den en­sim­mäi­sen päi­vän ai­ka­na. Eni­ten koko ke­sä­nä sa­la­moi 1. ke­sä­kuu­ta, jol­loin Suo­mes­sa ha­vait­tiin noin 14 100 maa­sa­la­maa, sekä 2. ke­sä­kuu­ta, jol­loin ha­vait­tiin noin 21 200 maa­sa­la­maa. Yli 20 000 maa­sa­la­man päi­viä esiin­tyy Suo­mes­sa kes­ki­mää­rin ker­ran kah­des­sa vuo­des­sa. Tou­ko­kuun lo­pus­sa ja ke­sä­kuun alus­sa ra­ju­ja uk­ko­sia esiin­tyi laa­joil­la alu­eil­la ym­pä­ri Suo­mea poh­joi­sin­ta Lap­pia myö­ten.

Lop­pu­ke­säl­lä sa­la­moi kes­ki­mää­räis­tä vai­sum­min. Hei­nä- ja elo­kuus­sa ha­vait­tiin vain noin 37 900 ja 20 600 maa­sa­la­maa, kun ky­seis­ten kuu­kau­sien il­mas­tol­li­sen ver­tai­lu­kau­den 1991–2020 kes­ki­ar­vot ovat 54 300 ja 24 300 maa­sa­la­maa.

Syys­kuus­sa yli­tet­tiin 30 vuo­den kes­ki­ar­vo, kun maa­sa­la­moi­ta ha­vait­tiin 3600, mut­ta sa­la­ma­mää­rä jäi sil­ti sel­väs­ti pie­nem­mäk­si kuin mui­na kuu­kau­si­na.

Uk­kos­kau­si al­kaa Suo­mes­sa yleen­sä tou­ko­kuus­sa ja päät­tyy yleen­sä syys­kuus­sa. Tänä vuon­na uk­ko­sis­ta saa­tiin esi­ma­kua jo huh­ti­kuun alus­sa, kun ap­ril­li­päi­vä­nä 1. huh­ti­kuu­ta 2024 maan ete­lä- ja kes­ki­o­sis­sa pai­kan­net­tiin 260 maa­sa­la­maa. Uk­kos­ta voi esiin­tyä myös tal­vi­ai­kaan, mut­ta se on mel­ko har­vi­nais­ta.

Näköislehdet

Kysely