Uudenkaupungin sivistys- ja hyvinvointikeskuksen nimeksi on valittu Wintteri. Tähän asti työnimellä Sihy tunnetun uuden monitoimijatalon nimen juuret ovat syvällä kaupungin historiassa.
Alkuvuodesta 2021 järjestettiin kysely, jossa kaupunkilaiset saivat ehdottaa omia nimivaihtoehtojaan. Uusia nimiehdotuksia tuli lähes 250 kappaletta.
– Vastausten määrä yllätti positiivisesti. Oli erityisen hienoa huomata, kuinka paljon vastausten eteen oli nähty vaivaa. Niissä oli käytetty luovuutta ja ne olivat hyvin perusteltuja. Asia on selkeästi kaupunkilaisille tärkeä, toteaa sivistyspalvelujen erityisasiantuntija Inkeri Parviainen.
Uusi nimi löytyi kaupunkilaisilta saatujen ehdotusten joukosta. Loppuvaiheessa käsittelyssä oli muutama vaihtoehto, joista Wintteri valikoitui voittajaksi. Lopullisen päätöksen uudesta nimestä vahvisti viestintätyöryhmän valmistelun pohjalta kaupunginhallitus.
– Wintteriin liittyvä hieno tausta ja tarina vakuuttivat meidät. Nimi liittyy vahvasti uusikaupunkilaisen sivistyksen ja koulumaailman historiaan.
Wintteriä eri muodoissaan ehdotti nimeksi useampikin kyselyyn vastannut.
– Eri Wintereillä on ollut suuri vaikutus uusikaupunkilaisten hyvinvointiin ja sivistykseen eri aikoina. Uusi monitoimijatalo on paikka, jossa kaupunkilaiset voivat oppia, harrastaa ja kokea uusia asioita. Uusi nimi onkin hieno kunnianosoitus aikaisemmille sukupolville. Wintteri-nimellä kunnioitamme Uudenkaupungin rauhan juhlavuonna erityisesti koulumestari ja pedagogi Johannes Winterin työtä uusikaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämisessä.
Isonvihan ja venäläisten miehityshallinnon aikana Uudenkaupungin hallinnosta vastasi pedagogi Johannes Winter oman työnsä ohessa. Winter toimi kaupungissa vaikeana aikana oikeudenmukaisesti ja rakentavasti. Winter työskenteli rehellisesti ja kunniakkaasti uusikaupunkilaisten parhaaksi.
– Kaupungin asukkaat oppivat arvostamaan ja kunnioittamaan Johannes Winteriä. Tänä vuonna, kun Uudessakaupungissa juhlitaan Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlaa, on perusteltua kunnioittaa 300 vuotta sitten kaupungin historiankulussa hyvin myönteisesti vaikuttanutta henkilöä, Johannes Winteriä, toteaa Parviainen.
Koulumestarin virkaan Johannesta seurasi hänen poikansa Gabriel Winter. Myöhemmin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa kaupungissa vaikutti opettaja Sanni Winter. Hän luotsasi myös uusia opettajanalkuja, jotka halusivat apulaisopettajiksi alakouluun. Opettajanuransa jälkeen Sanni ryhtyi kirjakauppiaaksi. Yhdessä aviomiehensä Herman Winterin kanssa Sanni huolehti kaupunkilaisten kirjallisesta sivistyksen tasosta yli 50 vuotta.
Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen uuden nimen ideointiin osallistuneiden kesken on arvottu viisi lahjakorttia uusikaupunkilaisiin liikkeisiin. Lahjakortit voittivat Ossi Syrjälä, Teija Korpela, Oivi Salohonka, Ismo Rantala ja Seppo Saario.