Keskuksen nimikilpailu on jo käynnissä
Uudenkaupungin sivistys- ja hyvinvointikeskuksen esite lähtee jakoon kaupungin asukkaille tämän viikon torstaina. Esitettä jaetaan kaikkiin noin 7700 kotitalouteen. Sihy-nimikilpailu on jo käynnissä.
Kaupunginjohtaja Atso Vainio kuvailee monitoimijataloa isoksi satsaukseksi, joka vahvistaa Uuttakaupunkia.
– Kaupunkien pito- ja vetovoima on ennen kaikkea kiinni rohkeudesta tehdä päätöksiä. Suomalaisten kuntien kehitys on valitettavan vahvasti eriytynyt. Monella pikkupaikkakunnalla sinnitellään selviytymisen rajoilla. Jarrut pohjassa tulevaisuuttaan odotteleva kunta on jo näivettymisen tiellä. Uudistumiskykyinen kunta herättää luottamusta asukkaissa, Vainio sanoo.
Vainion mukaan sitoutuminen vahvistuu, kun elämää ja kaupunkia kehitetään yhdessä eri toimijoiden, kuten yritysten, järjestöjen, seurakuntien, yhteisöjen, elinkeinoelämän ja kuntalaisten kanssa.
– Ratkaisut eivät aina löydy kaikkein helpoimpien joukosta, vaan kehitys vaatii investointeja ja rohkeita päätöksiä.
Uusikaupunki päätti sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamisesta viime vuonna. Rakennusinvestointi on 57,6 miljoonaa euroa, rakennuttaminen ja väistötilakustannukset kolme miljoonaa euroa ja palvelusopimus 28,2 miljoonaa euroa sisältäen 20 vuoden ylläpitokustannukset ja korjaussuunnitelman. Lisäksi irtokalusteet ja laitteet ovat yhteensä 3,5 miljoonaa euroa.
– Monitoimijatalon rakentaminen on ehdottomasti rohkea, muttei uhkarohkea päätös. Kaupungissa tiedostetaan, että on tehtävä strategisia avauksia, jotta asukkaiden palvelut ja hyvinvointi tulevaisuudessa turvataan. Uusikaupunki haluaa profiloitua dynaamisena ja kehittyvänä seutukaupunkina sekä näyttäytyä kaupunkina, joka etsii ratkaisut ja visioi pitkälle, Vainio toteaa.
Vainio muistuttaa, että soten hyvinvointialueet muuttavat kuntien toimintaa, mutta kuntien rooli säilyy merkittävänä. Keskeisimpiä kuntien tehtävinä ovat maankäyttö ja siihen liittyvät tehtävät, koulutuksen sekä ympäristön ja teknisen toimen vastuualueet. Lainsäädäntö jättää kunnille paljon harkintavaltaa elinvoiman vahvistamisen ja asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen kysymyksissä.
– Kaupungilla on luja tahto satsata asukkaidensa hyvinvointiin, sivistyspalveluihin ja koko seutukunnan elinvoimaan. Yksi kuntien perustehtävistä on eriarvoisuuden vähentäminen ja terveyserojen kaventaminen. Liikuntapalveluiden lisäksi myös sivistyspalveluiden tiedetään edistävän asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia.
Vainion mukaan muutama vuosikymmen sitten ihmisten muuttopäätöksiin eivät juuri vaikuttaneet koulut, päiväkodit tai harrastusmahdollisuudet, sillä palvelut jakautuivat tasaisesti ja myös laadullisesti suhteellisen samantasoisina koko maahan.
– Näin ei enää ole. En väitä, että Uuteenkaupunkiin muutettaisiin vain siksi, että täällä ovat hienot koulut ja hyvät harrastusmahdollisuudet, mutta jos niitä ei ole, muuttopäätös saatetaan jättää tekemättä.
Vainio luonnehtii tuleva sivistys- ja hyvinvointikeskusta on kansallisestikin poikkeuksellisen monipuoliseksi hankkeeksi.
– Se palvelee eri-ikäisiä kohderyhmiä aamusta iltaan viikon jokaisena päivänä. Se on myös yhteisöllinen kohtaamispaikka, jollaista Uudessakaupungissa ei ole aiemmin ollut.