Punkkiliveen kaivataan taas havaintoja puutiaisista.
Arkisto / Ritva Penttinen
Punkkikausi on alkanut lähes koko maassa. Turun yliopiston tutkijoiden mukaan kylmä kevät on viivästyttänyt puutiaiskauden alkua, mutta Punkkilive-palveluun on silti raportoitu kevään aikana jo reilu tuhat havaintoa. Havaintoja on tullut eniten Etelä-Suomen rannikkoseuduilta ja Oulusta, mutta pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta puutiaisia liikkuu lähes koko maassa.
Turun yliopiston tutkijat käynnistivät viime vuonna yhdessä lääkeyritys Pfizerin kanssa Punkkilive-havaintosivuston, jonne kansalaiset voivat ilmoittaa puutiaishavaintonsa ja tarkkailla omien ulkoilualueidensa puutiaistilannetta. Vuoden 2021 aikana kansalaiset ilmoittivat palveluun 79 000 puutiaishavaintoa.
Kuluneen kevään aikana sivustolle on ilmoitettu jo yli tuhat havaintoa.
– Havainnot ja niiden kertyminen noudattavat pitkälti kevään etenemisen rintamaa. Etelässä puutiaishavaintoja rupesi kertymään huhtikuussa, mutta lumimyrsky toi kauden alkuun hieman takapakkia, kertoo tutkijatohtori Jani Sormunen.
Puutiaiset lähtevät tavallisesti liikkeelle, kun lumipeitteet ovat sulaneet ja päivän keskilämpötilat nousseet noin +5 asteeseen.
– Kylmän iskiessä puutiaiset odottelevat rauhassa sopivampia kelejä suojissaan ja lähtevät sitten liikkeelle. Kevään kylmät eivät olleet niin kovia, että odotettavissa olisi massakuolemia. Luultavasti kesällä siis tavataan samoissa määrin puutiaisia kuin edellisinäkin vuosina. Kesäisin kuivat ja kuumat jaksot vaikuttavat aktiivisuuteen, Sormunen kuvailee.
Tutkijat jatkavat puutiaishavaintojen seuraamista Punkkilive-palvelun kautta. Tutkijat pyytävät kansalaisia ilmoittamaan puutiaishavaintojansa ahkerasti palveluun läpi kesän ja kylmempinäkin vuodenaikoina.
– Toivomme, että myös kuluvan vuoden aikana puutiaishavainnot kirjattaisiin ahkerasti palveluun, jota on vielä paranneltu talven aikana. Jokainen havainto lisää ymmärrystämme puutiaisten levinneisyydestä. Punkkilivestä kehittyi jo ensimmäisen vuoden aikana yksi suosituimmista kansalaistiedehankkeista Suomessa, kertoo professori Ilari E. Sääksjärvi.
Omat havainnot voi ilmoittaa Punkkiliveen: https://www.punkkilive.fi/.