VSV-Energian KPA-laitos tuottaa puhdasta lämpöä
Jussi Arola
VSV-Energian KPA-laitos aloitti toimintansa Uudenkaupungin Sannolla vuoden 2015 syksyllä. Pääasiassa puuta polttoaineena käyttävä lämpölaitos on toiminut erinomaisesti ja tuottaa lähes kaiken autotehtaan ja kaupungin kaukolämpöverkkoon syöttämänsä lämmön energiatehokkaasti uusiutuvalla energialla.
– Laitoksen historian suurin investointi tehtiin viime vuotta, kun piippuun asennettiin savukaasupesuri. Sen avulla otetaan lämpöä talteen laitoksen savukaasuista. Yli kolmen miljoonan euron investointi nosti laitoksen hyötysuhdetta entisestään, kertoo VSV-Energian kaukolämmöstä vastaava johtaja Mika Salo.
Kaukolämpöverkossa lämmön tarve kesällä on niin pieni, että sen täyttämiseen riittää Yaralta ostettu hukkalämpö ja Biolinjalta hankittava biokaasu, jolloin Sannon laitos voidaan kesäkatkon aikaan huoltaa.
– Vähän keleistä riippuen suljemme laitoksen kesäkuun puolivälin tienoilla ja käynnistämme elokuun puolivälissä. Kaikesta myymästämme lämmöstä laitos tuottaa vuositasolla yli 60 prosenttia.
Pientä huolta viime aikoina on aiheuttanut polttoaineen eli puun hinnan nousu. Suomeen tuotiin aikanaan paljon puuta Venäjältä, mutta se päättyi viime vuonna.
– Naantalin laitos käytti paljon venäläistä puuta, nyt se täyttää syntynyttä vajausta lähialueeltaan ja se tuntuu meilläkin. Kysyntä on ollut ajoittain tarjontaa suurempaa ja se on nostanut merkittävästi hintaa. Uskon, että jollain aikavälillä tilanne tasaantuu.
Yhteistyökumppanit hoitavat puut laitokselle ja hakettavat ne paikan päällä, osa tulee valmiina hakkeena. Puuta alueella on tällä hetkellä noin kolmasosa vuoden tarpeesta, mutta määrä kasvaa ennen syksyä.
– Ihan merkittävä osa raaka-aineesta koostuu kaupungin omista metsistään tuomilla hakkuujätteillä sekä alueen asukkaiden ”risukuormilla”. Niidenkin energialla lämmittäisimme kaikki 120 asiakkaanamme olevaa omakotitaloa.
Puun poltosta jäävä tuhkakin hyödynnetään, lentotuhka menee metsälannoitteen raaka-aineeksi ja kattilan pohjalle jäävää tuhkaa käytetään laitoksen oman alueen laajennuksessa.
Kulunut talvi on ollut leuto, erityisesti tammi- ja helmikuu. Lämmön myyjän kannalta kylmä maaliskuu hieman ”paikkasi” tilannetta, mutta VSV-Energia on tässä vaiheessa vuotta lämmön myyntitavoitteestaan reilusti jäljessä.
– Kapasiteetti on riittänyt hyvin autotehtaalle ja kaukolämpöverkolle eikä tontilla olevaa fossiilista nestekaasua käyttävää varalaitosta ole käytetty juuri lainkaan. Kaupungilla vielä olevia varalaitoksiakin on talven aikana käytetty, kun testasimme uusiutuvaa biodieseliä polttoaineena, mutta niitäkään ei varsinaisessa lämmöntuottamisessa ole tarvittu.
Laitoksella työskentelee vakituisesti yhdeksän henkilöä, joista viisi on laitosmiehiä tai -asentajia. Paikalla ollaan normaalina työaikana, mutta päivystys toimii ympäri vuorokauden ja automatiikan ansiosta päivystäjä voi kotoaan häiriötilanteessa ohjata laitoksen toimintaa, joskus toki pitää käydä paikan päällä selvittämässä ongelma.
– Kaiken kaikkiaan laitos on osoittautunut oikein onnistuneeksi investoinniksi.