Inkeri Parviainen haastatteli virtuaalisen sihytilaisuuden alussa monitoimitalon johtajaa Pertti Parpalaa.
Kuvakaappaus Youtubesta
Jenni Kylänpää
Uudessakaupungissa etäyhteyksin järjestetyssä virtuaalisessa sivistys- ja hyvinvointikeskusillassa oli maanantaina vieraana oululaisen Ritaharjun monitoimitalon johtaja ja rehtori Pertti Parpala. Ritaharjun koulu on tällä hetkellä Suomen suurin peruskoulu.
Ritaharjun monitoimitalo on avattu kymmenen vuotta sitten. Siellä saman katon alla ovat yhtenäinen peruskoulu, päiväkoti, kirjasto ja nuorisotoimi. Pertti Parpala kertoi, että näiden lisäksi tiloja käyttävät myös muun muassa urheiluseurat, yhdistykset, seurakunta ja kansalaisopisto.
– Ovet avataan aamuisin seitsemän aikaan, kun lapsia tulee päivähoitoon. Kello 23 asti illalla tiloissa on toimintaa. Tiloja käytetään myös päiväsaikaan jo kerhotoimintaan monipuolisesti hyväksi, mutta etenkin kello 16 jälkeen erilainen harrastustoiminta on aktiivista, Parpala kertoi.
Pertti Parpala kertoo, että kymmenessä vuodessa monitoimitalon toimintakulttuuri on vakiintunut, mutta yhteisen hyvän eteen tehdään myös koko ajan töitä.
Yhteisöllisyyttä Parpala korosti vahvana osana monitoimitalon kulttuuria.
– Minua usein kyseenalaistetaan, kun sanon, että meillä on yhteisöllinen koulu ja monitoimitalo. Kyllä lähes 1500 oppilaan koulu ja vielä sitäkin suurempi monitoimitalo voi olla yhteisöllinen, Parpala sanoi.
– Kyläyhteisö on meille hyvin tärkeä arvo Ritaharjun monitoimitalossa. Uskon yhteisöllisyyden ilmapiirin heräävän Uudessakaupungissakin sihyn myötä, Parpala sanoi.
Ritaharjun monitoimitalossa lapsen kasvatuspolku on pitkä: päiväkodista peruskoulun loppuun. Tulevassa sihyssä kaari voi olla jopa pidempi: päiväkodista abiturientiksi.
Pertti Parpala kertoi, että Oulussa Ritaharjun monitoimitalolle perustettiin talon avaamisen yhteydessä niin sanottu moniammatillinen johtoryhmä.
– Kun talo avattiin, ryhmälle oli ehdottomasti tarvetta. Nyt kymmenessä vuodessa roolit, myös oma roolini, ovat muuttaneet muotoaan.
Parpala myöntää, että Oulussakin oli aluksi omia haasteitaan. Yhteistyön syntyminen vaati opettelua.
– Yhteistyöhön ja toinen toisilta oppimiseen pitää kannustaa. Uudessakaupungissa on toimittu jo etukäteen hienosti, kun tulevia käyttäjiä on kuunneltu, Parpala sanpo.
Parpala kannustaa myös rohkeaan ja jämäkkään päätöksentekoon.
– Uudessakaupungissakin eteen tulee taatusti ensimmäisinä toimintavuosina asioita, ihan arkisiakin, joista vain pitää tehdä jämäkästi päätöksiä, Parpala sanoi.
Fakta
Uudenkaupungin sivistys- ja hyvinvointikeskukseen sijoittuvat:
Päiväkoti (87 lasta)
Peruskoulu (noin 800 oppilasta)
Lukio (200 opiskelijaa)
Nuorisopalvelut
Kaupunkiverstas, digitaalinen omatoimikirjasto
Kansalaisopisto ja musiikkiopisto
Iso sisäliikuntahalli, monitoimihalli
Uimahalli
Tiloja muille toimijoille