Maaseudun yritys- ja hanketukien haut EU-rahoituskaudelle 2023–2027 ovat käynnistyneet Hyrrä-asiointipalvelussa. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä hanketuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedonvälityshankkeet ja valtaosa yhteistyöhankkeista mukaan lukien viljelijä- ja yritysryhmähankkeet sekä valmisteluraha.
Lisää hanketukimuotoja tulee hakuun syksyllä 2023. Silloin käynnistyvät esimerkiksi laajakaistahankkeiden, pienhankkeiden ja Leader-ryhmien kautta haettavien alueiden välisten hankkeiden haut. Tukien päätöksenteko ja maksaminen alkavat vaiheittain syksyn aikana.
Mynämäen, Uudenkaupungin ja Vehmaan alueella Leader Ravakan paikallinen kehittämisohjelma Luotsi määrittelee suuntaviivat alueen kehittämiseen.
Leader Varsin Hyvän alueella toteutetaan kehittämisohjelmaa Viisaasti vetävä, vireä, välittävä ja vihreä Turun seutu. Varsin Hyvän alueeseen Vakan levikkialueelta kuuluvat Masku, Nousiainen, Taivassalo ja Naantalin erikseen nimetyt alueet.
Kustavissa toteutetaan kehittämisohjelmaa Myötätuulessa – elinvoimaa ja elämänlaatua saaristossa Samassa veneessä -ryhmän toimesta.
Kehittämisohjelmiin pääsee tutustumaan tarkemmin Leader-ryhmien nettisivuilla.
Maaseudun yritys- ja hanketukia haetaan Hyrrä-asiointipalvelussa, joka on uudistunut käyttöliittymältään uudelle EU-rahoituskaudelle. Uudistunut asiointipalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa aiempaa enemmän.
Yritys- tai hanketukihakemusta tehdessään hakijan on valittava kustannusmalli, jonka mukaan kustannusarvio laaditaan ja maksua haetaan. Sopivin kustannusmalli riippuu tuen kohteesta.
Ohjeita hakemuksen täyttämiseen löytyy Ruokaviraston nettisivuilta ja Leader-ryhmien työntekijät auttavat hakemusten täyttämisessä.
Maaseudun yritystukia voivat hakea mikroyritykset ja pienet yritykset. Leader-ryhmästä tukea voivat hakea maksimissaan viisi henkilöä työllistävät mikroyritykset. Tukea voi saada yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Niin alkavalle kuin toimivallekin yritykselle maaseuturahoituksen kautta avautuu nyt uudenlaisia mahdollisuuksia yrityksen käynnistämisen ja kehittämisen tueksi. Myös yritystoiminnan kokeiluun on saatavilla tukirahoitusta.
Hanketukia voivat hakea julkis- ja yksityisoikeudelliset yhteisöt, kuten yhdistykset, järjestöt, oppilaitokset ja kunnat. Rahoitusta voi saada esimerkiksi koulutukseen ja tiedonvälitykseen, yleishyödyllisiin investointeihin, kylien kehittämiseen, elinkeinojen kehittämiseen ja innovaatiohankkeisiin.
Uutta on entistäkin voimakkaampi painotus ympäristö- ja ilmastotoimiin. Entistä enemmän rahoitetaan yleishyödyllisiä investointeja luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi sekä investointeja ja kehittämistoimia luonnonvarojen kestävän hoidon edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Älykkäät kylät -toimenpiteellä tuetaan maaseutuyhteisöjä, jotka kehittävät älykkäitä ratkaisuja paikallisiin haasteisiin. Kyliltä edellytetään yhteistyötä muiden kylien, kunnan tai muun yhteisön kanssa.
Leader-ryhmistä voi hakea rahoitusta lähes kaikkien muiden välineiden lisäksi pieniin, korkeintaan 8000 euron kehittämishankkeisiin tai yleishyödyllisiin investointeihin. Pienten hankkeiden hakumenettely on muita hankkeita kevyempi. Pienhankkeiden haku avautuu syksyllä.
Maaseudun yritys- ja hanketuet rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.