Varsinais-Suomen hyvinvointialue teki Lounais-Suomen aluehallintovirastolle ilmoituksen Varhan omassa toiminnassa olevasta epäkohdasta, jota ei ole kyetty korjaamaan viipymättä. Varhan alueella on noin 500 lastensuojelun asiakaslasta ilman lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää.
Sote-palveluiden tulosaluejohtajan Mikko Pakarisen mukaan hyvinvointialueella on tekeillä monipuolisia toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.
– Valmisteilla on erilaisia henkilöstön sitoutumisesta ja joustamisesta palkitsemisia, sosiaalityöntekijöiden sijaistamisyksikkö sekä juridista ja tietoteknistä tukea, Pakarinen listaa.
Valmistelussa on muun muassa palkkaukseen ja taloudelliseen sitouttamiseen ja kannustavuuteen liittyviä toimenpiteitä. Aikeissa on tukea opintojen loppuun saattamista ja täydennyskoulutusta, määrittää tiimien ja yksiköiden kokoa sekä parantaa henkilöstön työhyvinvointia.
Hankalaan tilanteeseen on osaltaan vaikuttanut siirtymä hyvinvointialueelle.
– Muutokset organisaatiorakenteessa, tietojärjestelmissä ja toimintatavoissa ovat luoneet lisäkuormitusta henkilöstölle. Valmistelusta ja tuesta huolimatta tätä ei ole pystytty täysin poistamaan. Tilanne on seurausta siitä, että useita lastensuojelun virkoja ei ole saatu täytettyä, vaikka virat ovat olleet julkisesti haettavana. Virkoihin ei ole saatu yhtään hakemusta.
Virkoja on pyritty täyttämään myös ostopalveluilla, vaikka tämä ei ole aluehallintoviraston linjauksen mukaista. Edes ostopalvelulla ei ole saatu riittävästi tekijöitä avoimiin tehtäviin.
– Tilanne siirtyi meille kunnilta, joissa sosiaalityöntekijöistä on ollut pulaa jo pitkään. Varha ei ole tässä tilanteessa yksin, vaan sosiaalityöntekijäpula on kansallinen ongelma.
Tällä hetkellä lainsäädäntö edellyttää, että yhdellä lastensuojelussa työskentelevällä on vastuullaan enintään 35 lasta. Mitoitus kiristyy ensi vuoden alusta niin, että yhdellä sosiaalityöntekijällä on vastuullaan enintään 30 lasta.
– Tilanne on hyvin vaikea, mutta toivon, että suunnitellut toimenpiteet etenevät ja auttavat tilanteen korjaamisessa, Pakarinen sanoo.
Lastensuojelutyössä tarvitaan päteviä sosiaalityöntekijöitä, joten tilanteen paranemiseksi tarvitaan koulutuspoliittisia toimia.
– Toinen asia on se, että lastensuojelutyö on raskasta, Meidän on työnantajana hyvin tärkeää tukea työntekijöitä raskaassa työssä niin, etteivät he vaihtaisi toisiin töihin.