JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Nousiainen
25.11.2021 10.15

Koulunkäynti Espanjassa: rentoa vai rankkaa?

Olen ol­lut nyt kuu­kau­den Eras­mus-opis­ke­li­ja­vaih­dos­sa Cádi­zin kau­pun­gis­sa An­da­lu­si­as­sa. Vaih­to­ni kes­tää kak­si kuu­kaut­ta eli olen nyt jo yli puo­les­sa vä­lis­sä. Vaih­to­ni tar­koi­tuk­se­na on tu­tus­tua es­pan­ja­lai­seen kult­tuu­riin ja es­pan­jan kie­leen asu­mal­la isän­tä­per­heen kans­sa ja käy­mäl­lä pai­kal­lis­ta lu­ki­o­ta.

Li­säk­se­ni tän­ne läh­ti kak­si sa­ma­ni­käis­tä lu­ki­om­me opis­ke­li­jaa, jot­ka tun­sin jo en­tuu­des­taan. Olem­me ol­leet tyy­ty­väi­siä vaih­tom­me an­tei­hin. Kii­tos sii­tä kuu­luu puh­taas­ti Eu­roo­pan uni­o­nin ra­hoit­ta­mal­le Nou­si­ais­ten lu­ki­on Eras­mus-hank­keel­le.

En­nen omaa vaih­to­am­me Es­pan­jaan vas­taa­no­tim­me vas­taa­vas­ti kol­me es­pan­ja­lais­ta vaih­to-opis­ke­li­jaa, jot­ka asui­vat kans­sam­me ko­kien näin suo­ma­lais­ta kult­tuu­ria ja elä­män­ta­paa. He kä­vi­vät mei­dän lu­ki­o­tam­me Suo­mes­sa ja nyt me käym­me hei­dän lu­ki­o­taan Es­pan­jas­sa. Pe­ri­aa­te on sama: osal­lis­tu­taan tiet­ty­jen op­pi­ai­nei­den tun­neil­le kie­li­tai­don puit­teis­sa sekä tu­tus­tu­taan uu­siin ih­mi­siin, kult­tuu­riin ja kie­leen.

Lu­kio, jota käym­me, on ni­mel­tään I.E.S. Fer­nan­do Agui­lar Quig­non, joka koos­tuu niin ala- ja ylä­as­tees­ta, lu­ki­os­ta kuin am­ma­til­li­ses­ta puo­les­ta. Kou­lus­sa on yli 1000 op­pi­las­ta ja yli 100 opet­ta­jaa. Kou­lua käy­dään ko­ro­na­ti­lan­tees­ta huo­li­mat­ta lä­hi­o­pe­tuk­ses­sa. Kas­vo­mas­kin käyt­tö niin kou­lus­sa kuin muis­sa­kin jul­ki­sis­sa si­sä­ti­lois­sa on pa­kol­lis­ta.

Tääl­lä lu­ki­o­lais­ten kou­lu­päi­vä al­kaa ta­val­li­sim­min kel­lo 8. Päi­vän ai­ka­na on kuu­si op­pi­tun­tia ja yk­si op­pi­tun­ti kes­tää 60 mi­nuut­tia. Op­pi­tun­tien vä­lis­sä ei ole kun­nol­li­sia vä­li­tun­te­ja, pait­si kol­man­nen op­pi­tun­nin jäl­keen ole­va 30 mi­nuu­tin ruo­ka­vä­li­tun­ti, jol­loin op­pi­laat voi­vat syö­dä ko­to­aan tuo­mia eväi­tä tai käy­dä lä­hi­kau­pas­sa tai -lei­po­mos­sa. Tääl­lä ei ole eril­lis­tä ruo­ka­laa tai il­mais­ta kou­lu­ruo­kaa.

Tyy­pil­li­sin eväs on säm­py­lää muis­tut­ta­va bo­ca­dil­lo, jon­ka vä­liin lai­te­taan li­ha­leik­ke­let­tä, ku­ten sa­la­mia. Mui­ta suo­sit­tu­ja eväi­tä ovat es­pan­ja­lai­set li­ha­pii­ra­kat eli em­pa­na­dat ja muut pie­net lei­vok­set ja kek­sit.

Vaih­don ai­ka­na osal­lis­tum­me vii­den eri op­pi­ai­neen tun­neil­le yh­des­sä es­pan­ja­lais­ten nuor­ten kans­sa. Ai­nei­nam­me ovat es­pan­ja, eng­lan­ti, ym­pä­ris­tö­tie­de, elä­män­kat­so­mus­tie­to ja lii­kun­ta. Saim­me vai­kut­taa it­se ai­ne­va­lin­toi­hin ja osa niis­tä va­li­koi­tui sen pe­rus­teel­la, min­kä ta­sois­ta kiel­tä nii­den tun­neil­la käy­te­tään. Esi­mer­kik­si elä­män­kat­so­mus­tie­don tun­te­ja on suh­teel­li­sen help­po seu­ra­ta, sil­lä käy­tet­tä­vää sa­nas­toa on osit­tain hel­pom­pi ym­mär­tää.

Teh­tä­vä­näm­me on lä­hin­nä vain seu­ra­ta tun­te­ja, op­pia si­ten kiel­tä ja osal­lis­tua kaik­keen sel­lai­seen, mi­hin kie­li­tai­tom­me riit­tää. Op­pi­mis­tam­me tun­neil­la ei tes­ta­ta ei­kä meil­le an­ne­ta sa­mal­la lail­la teh­tä­viä kuin es­pan­ja­lai­sil­le luok­ka­to­ve­reil­lem­me, sil­lä meil­lä ei ole ai­nei­siin tar­vit­ta­via kir­jo­ja tai mui­ta vä­li­nei­tä.

Mil­lai­sia op­pi­tun­nit sit­ten ovat? Ovat­ko ne ren­nom­pia kuin Suo­mes­sa? Kiel­tä­mät­tä kyl­lä. Es­pan­ja­lai­nen men­ta­li­teet­ti on huo­mat­ta­vas­ti huo­let­to­mam­pi ja jous­ta­vam­pi kuin suo­ma­lai­nen ja se nä­kyy myös kou­lus­sa. Suo­men lu­ki­ois­sa pi­de­tään tark­kaa huol­ta sii­tä, et­tä op­pi­tun­nit pi­de­tään ja et­tä ne kes­tä­vät mää­rä­tyn ajan. Jos tääl­lä opet­ta­ja on sai­raa­na tai muu­ten pois­sa, op­pi­tun­te­ja ei pi­de­tä, vaan op­pi­laat saa­vat läh­teä käy­mään vaik­ka ko­to­naan.

Vaik­ka op­pi­tun­nin kes­to on­kin 60 mi­nuut­tia, iso osa sii­tä saa­te­taan käyt­tää jo­hon­kin muu­hun kuin opis­ke­luun. Olem­me mon­ta ker­taa is­tu­neet tun­neil­la ja seu­ran­neet, kuin­ka op­pi­laat vain kes­kus­te­le­vat ja jopa heit­tä­vät läp­pää opet­ta­jan­sa ja tois­ten­sa kans­sa. Se on voi­nut jat­kua mon­ta kym­men­tä mi­nuut­tia.

Suo­men lu­ki­ois­sa op­pi­tun­nit käy­te­tään in­ten­sii­vi­seen opis­ke­luun, tah­ti on no­pea, ei­kä ai­kaa jää yli­mää­räi­sel­le ru­pat­te­lul­le. Tääl­lä op­pi­lai­ta kan­nus­te­taan op­pi­tun­tien ai­kai­seen kes­kus­te­luun, kun taas Suo­mes­sa pie­ni­kin yli­mää­räi­nen pu­hu­mi­nen tun­nil­la voi­daan kat­soa op­pi­tun­tia häi­rit­se­väk­si.

It­sel­le­ni mie­luis­ta oli­kin huo­ma­ta, et­tä es­pan­ja­lai­set ei­vät pal­joa tur­his­ta sään­nöis­tä piit­taa ja il­ma­pii­ri on mu­ka­van ren­to. Suo­mes­sa sään­tö­jä on niin pal­jon, et­tä tu­len stres­saan­tu­neek­si jo pel­käs­tään nii­den nou­dat­ta­mi­ses­ta. Suo­ma­lai­set voi­si­vat ot­taa mal­lia es­pan­ja­lai­sil­ta. Huo­let­to­mam­pi ja ren­nom­pi asen­ne elä­mään ei te­ki­si pa­haa it­se kul­le­kaan ot­ta­en huo­mi­oon työst­res­sin ja mie­len­ter­vey­son­gel­mien huo­les­tut­ta­van kas­vun.

Suu­rin ero Suo­men ja Es­pan­jan lu­ki­oi­den vä­lil­lä ovat tie­to­ko­neet. Suo­men lu­ki­ois­sa tie­to­ko­neet ovat kor­van­neet ky­nän ja pa­pe­rin lä­hes ko­ko­naan, mut­ta Es­pan­jas­sa kaik­ki teh­dään pa­pe­ril­le. Tie­to­ko­nei­ta on vain tie­tyis­sä luo­kis­sa, jois­sa nii­tä to­del­la tar­vi­taan. Ne ei­vät ole lä­hes­kään niin uu­sia kuin Suo­mes­sa, vaan vält­tä­vät tun­ti­teh­tä­vien te­koon. Op­pi­laat ei­vät kan­na läp­pä­rei­tään kou­luun, toi­sin kuin Suo­mes­sa.

Jos mai­den lu­ki­oi­den vä­lil­lä on jo­ta­kin sa­maa, ne ovat läk­syt ja ko­keet. Vaik­ka op­pi­tun­nit ovat­kin vä­lil­lä to­del­la ren­to­ja, ikä­to­ve­rim­me tun­tu­vat ole­van joka il­ta kii­rei­siä läk­sy­jen ja ko­kei­den kans­sa. Host-vel­je­ni sa­noi­kin mi­nul­le, et­tä va­rau­du sii­hen, et­tä me­nem­me ulos kou­lun jäl­keen vain per­jan­tai­sin.

Mi­nun oli help­po tot­tua tä­hän, sil­lä Suo­mes­sa mi­nul­la­kaan ei jää ar­ki­sin juu­ri va­paa-ai­kaa, vaan se ku­luu lä­hin­nä läk­sy­jen ja ko­kei­siin val­mis­tau­tu­mi­sen pa­ris­sa. Lu­ki­o­ta siis tääl­lä­kin käy­dään erois­ta huo­li­mat­ta.

Ai­no Käh­kö­nen

Nou­si­ais­ten lu­kio

Näköislehdet


Joululehti

Kysely